EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Nikola Selaković

Ne stišavaju se strasti zbog čestitke koju je srpskom narodu povodom Vidovdana uputio bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel. Svojom objavom na Tviteru Grenel je očigledno razbesneo albanske političare u Prištini, pa je među prvima u napad krenula bivša ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku konstatacijom da “Kosovska bitka nije bila srpska, već borba balkanske vojske protiv otomanskih osvajača”.

Na objavu Čitakuove reagovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenom da su pokušaji da se brutalnim falsifikovanjem istorije izbrišu tragovi srpskog postojanja na Kosovu i Metohiju, ovakvim tvrdnjama dobili perverzne dimenzije.

– Albanski politički ekstremisti, koji su naručioci ovakvih suludih istorijskih falsifikata, čine sve da izmisle kontinuitet albanskog prisustva na području KiM, iako nema nikakvih materijalnih dokaza da su u srednjem veku Arbanasi, odnosno Arnauti, živeli na toj teritoriji, a kamoli dokaza da su učestvovali u Kosovskoj bitki – napomenuo je Selaković.

On je dodao da pomena o precima današnjih Albanaca, osim ako nisu bili Srbi, nema ni u našim vladarskim poveljama ni u mnogo docnijim turskim defterima, u kojima se beleži postupna i viševekovna promena etničke strukture istočno od Prokletija, ali tek nakon pada srpske srednjovekovne države.

– Nacionalna istorija se ne može izmisliti tako što će se oteti i prekrajati tuđa istorija, i takvi pokušaji svedoče o dubokim političkim kompleksima i kulturnoj inferiornosti onih koji tako nešto pokušavaju – istakao je Selaković i dodao:

– Albanski narod je danas neosporiva činjenica na KiM, ali nije bio pre 600 ili 700 godina, i to ne znači da albanski narod u našoj južnoj pokrajini ne treba da ima budućnost – to samo znači da nije imao prošlost i da je neće stvoriti otimanjem niti bilo kakvim prekrajanjem jasnih istorijskih činjenica.”

Grenelu prete smrću

Ričard Grenel objavio je na Instagramu u utorak uveče da je dobio pretnje smrću, ukoliko dođe u Albaniju.

– Ako dođeš u Albaniju, odseći ćemo ti glavu. Čekamo te, ne zaboravljamo, zapamti to – navedeno je u poruci koja je poslata sa naloga pod imenom Bekim Džika, a koju je Grenel podelio na svom profilu na Instagramu.

Uz fotografiju preteće poruke, Grenel je napisao da takvo ponašanje nije odraz albanskog naroda, ali je poručio da bi osoba koja je odgovorna za poruku trebalo da bude prijavljena lokalnoj policiji.

Grenel nije naveo zbog čega je dobio preteće poruke.

Odneli zastavu iz Gračanice

I dok traje prepucavanje na društvenim mrežama oko Kosovskog boja, srpske svetinje ponovo su se našle na meti napada. Naime, nepoznati počinioci polomili su i odneli zastavu Srpske pravoslavne crkve, koja se vijorila iznad glavnih ulaznih vrata u porti manastira Gračanica, javlja RTV Gračanica. Kako se navodi, incident se dogodio u noći između 28. i 29. juna. Incident je osudila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.