Ne kvarite dobre odnose sa Srbijom

0

NEPROMIŠLJEN POTEZ MINISTRA: Darko Miloradović

– Austrija bi trebalo da bude uzdržana po pitanju Kosova sve dok se ne završi sudski postupak pred Međunarodnim sudom pravde. Već je napravljena velika greška što je Austrija, koja se obavezala na neutralnost, na brzinu priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova – istakao je potpredsednik zajednice Darko Miloradović.

 

Čak i Brisel ćuti
 

Miloradović je kritikovao što je Špindeleger Tačiju obećao podršku na putu Kosova u EU, dodajući da je Brisel jasno pokazao, time što za građane sa Kosova nije uveo viznu liberalizaciju, uzdržan u vezi Prištine i da Austrija ne bi trebalo da se postavi kao lobista kosovske elite koja je jednostrano proglasila nezavisnost i koja ne želi rešenje putem pregovora.

"Srbi očekuju da Austrija zauzima neutralan pristup po tom pitanju, pre svega što se radi o neutralnoj zemlji", dodao je on ukazujući da srpska zajednica intenzivno prati svaki korak austrijske vlade vezano za Srbiju.
 

Miloradović je ukazao da je Narodna partija Austrije (OVP) čiji je Špindeleger član, zauzela neshvatljiv stav prema Kosovu, dok je druga vladajuća partija Socijaldemokratska stranka (SPO) shvatila da dugoročno priznavanje nezavisnosti Kosova nije bio pametan potez.
 

Miloradović je pozvao Austriju da se ubuduće suzdrži po pitanju Kosova dok se pred Međunarodnom sudu pravde ne reši spor, jer bi svaki drugi korak bio kontraproduktivan po odnose sa Srbijom. On je podsetio da je Austrija najveći investitor u Srbiji i da treba da ima i odlične bilateralne odnose, koje može da pokvari svaki nepromišljeni korak u vezi Kosova.
 

Istovremeno on je podsetio da u Austriji živi veliki broj Srba, od kojih mnogi imaju i austrijsko državljanstvo, pa zato predstavljaju bitno glasačko tela, posebno pred izbore u Beču, koji će biti održani na jesen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here