pixabay.com

Proteklog vikenda na graničnim prelazima na izlasku iz Srbije ka Hrvatskoj i Mađarskoj bile su velike gužve i kilometarske kolone, a isto se očekuje do kraja letnjih odmora.

Svake godine, u drugoj polovini avgusta, velike su kolone na izlasku iz Srbije, a ponegde se čekalo i po 10 sati da bi se izašlo iz zemlje. Tako se i ovog leta predviđaju povremene gužve na granici, pogotovo vikendima. sve do polovine septembra.

– Neverovatno je da se brže pređe od Horgoša do preševa nego poreko granice – rekli su nam ogorčeni dijasporci na prelazu.

U Saobraćajnoj policiji Srbije kažu da zbog velikog priliva vozila, najviše dijasporaca iz Srbije, Grčke i Turske koji se vraćaju svojim kućama tokom avgusta, nastaje takozvani čep, pa se čeka da u Hrvatskoj i Mađarskoj njihovi granični policajci obave kontrole.

Vikend noćna mora

Pakao na vrućini: Čeka se satima

– Zato je često i međugranični prostor preplavljen vozilima, što dovodi do dužih čekanja na izlasku iz Srbije. Najfrekventniji su vikendi, pa do kraja meseca očekujemo po nekoliko sati zastoja subotom i nedeljom – kažu za “Vesti” u saobraćajnoj policiji Srbije.

Kako navode iz Auto-moto saveza Srbije, stanje na putevima je generalno dobro. Putevi su suvi, vidljivost dobra, ali oni takođe upozoravaju da treba očekivati velike gužve na graničnim prelazima.

– Prošlog vikenda najduže zadržavanje na graničnim prelazima za putnička vozila bilo je na Horgošu, gde se na izlaz čekalo po pet sati. Na prelazu Preševo čekalo se sat vremena, a na prelazu Batrovci čekalo tri časa. Na Kelebiji i Gostunu se čekalo po sat i po – navode u AMSS-u.

U saobraćajnoj policiji Srbije daju savete dijasporcima kako da izbegnu velike gužve i brže pređu granicu.

Alternativni prelazi kao spas

– U slučajevima velikih gužvi preporučujemo alternativne prelaze. Prema Hrvatskoj umesto Batrovaca prelaze Šid, Sot i Bačka Palanka. Ukoliko je na Horgošu prema Mađarskoj gužva, preporučujemo prelaze Kelebija, Bački Vinogradi, Bajmok, Đala i Bački Breg. Treba voditi računa da su Đala, Bajmok i Bački Vinogradi međugranični prelazi sa radnim vremenom od sedam do 19 sati – navode u saobraćajnoj policiji.

Takođe treba napomenuti da na pomenutim međugraničnim prelazima mogu prelaziti samo državljani Srbije, Mađarske i država EU. Takođe i zemalja koje nisu članice EU već Evropske ekonomske zone, kao što su Švajcarska, Norveška, Island, Lihtenštajn i Andora.

Spremite vodu i hranu

Dijasporci iz Srbije, koji se vraćaju iz rodnog kraja u zemlje Zapadne Evrope, ne žale se samo na gužve, već i na pojedinci koji iskorišćavaju muku putnika.

– Desilo nam se da čekamo po pet, jednom i 10 sati da izađemo iz Srbije, po žezi i visokoj temperaturi. Često se pojave ljudi koji nam prodaju flašu vode za čak dva evra. Mi stojimo u koloni od kilometra ili dva, i ako se nismo spremili za čekanje nemamo drugog izbora nego da kupimo vodu po toj ceni. Jednom smo čekali skoro 10 sati i morali smo da kupujemo vodu i grickalice od tih prevaranata. Od tada svaki put krećemo iz Srbije opremljeni vodom, hranom i slatkišima. Za svaki slučaj – rekla je “Vestima” grupa dijasporaca.

Informišite se na sajtu AMSS

Da bi vozači znali kakve su gužve i stanje u putevima u Srbiji mogu u svakom trenutku proveriti situaciju preko interneta na sajtu Auto moto saveza Srbije www.amss.org.rs
. Na interaktivnoj mapi vidi se prohodnost puteva i koliko se čeka na graničnim prelazima. Ova mapa ažurira se nekoliko puta dnevno.

Bez autobusa preko Brčkog

U Republici Srpskoj, na graničnim prelazima Brod, Gradiška, Donja Gradina, Kozarska Dubica, Izačić, Velika Kladuša, Orašje, Deleuša, Hum, Doljani i Osoje, pojačan je saobraćaj na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Iz Auto-moto saveza poručuju građanima da se putem video kamera na internet stanici njnjnj.ams-rs.com ili preko mobilne android aplikacije upoznaju sa stanjem saobraćaja na graničnim prelazima i u slučaju gužvi odaberu drugi, najbliži granični prelaz.