commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem S-400

Sjedinjene Američke Države nisu odustale od zahteva da Turska odustane od ranije kupljenih ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400, uprkos novim inicijativama Ankare po tom pitanju, koje imaju za cilj da reše nesuglasice sa Vašingtonom, rekao je šef pres-službe američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

– Naša politika po pitanju S-400 ostaje nepromenjena. Rusi sistemi S-400 nisu kompatibilni sa vojnom tehnikom NATO-a, oni ugrožavaju bezbednost tehnologije NATO i nisu u skladu sa obavezama Turske kao članice Alijanse – rekao je Prajs, komentarišući predlog Turske koja je saopštila da je spremna da ne koristi ruske sisteme na trajnoj osnovi.

S tim u vezi on je potvrdio da Vašington nastavlja da insistira na tome da se Ankara reši sistema koje je kupila od Rusije.

– Taj veliki dogovor Rusije i Turske, kao što znate, doveo je do toga da su protiv Ankare (u decembru 2020. godine) uvedene sankcije u okviru zakona o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija (CAATSA) . Pozivali smo i nastavljamo da pozivamo Tursku da ne zadržava taj sistem za sebe – poručio je Prajs.

Istovremeno je odbio da pojasni da li nova američka administracija uopšte razmatra pomenutu inicijativu Turske.

– Rekao sam da se naša politika po pitanju S-400 nije promenila. To smo veoma jasno signalizirali – podvukao je američki diplomata.

Podsetimo, mediji su pisali da je Vašigton predlagao Ankari da odustane od ruskih sistema S-400 za 100 milijardi dolara, ali Turska nije pristala. Umesto toga, izrazila je spremnost da kupi od Rusije drugi komplet S-400 pod uslovom predaje tehnologije.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija.

SAD su kasnije uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica u zemlji „povezanih sa Rusijom“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here