Ne mogu navijači da zavode red

0

Meta huligana: Vuk Sotirović

 

U tom incidentu je jedan od navijača udario fudbalera Vuka Sotirovića (na slici).

 

Usledila je reakcija prvog trenera kluba, Neška Milovanovića, kojom se po mišljenju SPF "Nezavisnost" on "otvoreno stavio na stranu navijača koji su izazavali incident, ističući da su navijači došli sa dobrom namerom".

 

"Istovremeno se stavio i na stranu kluba, ističući da je štrajk igrača ucenjivanje kluba i da je isti neopravdan, pošto im nisu plaćene svega dve plate i stanarine", stoji u saopštenju Sindikata od petka popodne, koje dalje prenosimo u celini.

"S obzirom na sve prethodno navedeno, SPF ‘Nezavisnost’ poziva nadležne organe Republike Srbije da hitno i bez odlaganja, u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja, preduzmu sve potrebne pravne i faktičke radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti učesnika događaja.

 

Apsolutno je nedopustivo da se u klubu, koji je član Jelen Super lige Srbije, dešavaju ovakve nemile scene. Nedopustivo je da navijači zavode red i prete igračima, bez obzira na razloge i motive takvog postupanja.

 

Kragujevac: Navijači pretili igračima da će ih izbosti, fudbaler ošamaren!

 

Takođe, nedopustivo je da i trener kluba ne stane u odbranu svojih igrača i da opravdava štrajk samo ukoliko klub duguje igračima 10 i više plata, uz poruku da kome se to od igrača ne sviđa može slobodno otići iz kluba.

 

Klub i njegova uprava, trener, kao i svi zaposleni u klubu, dužni su da preduzmu sve neophodne radnje kako bi igračima obezebedili minimalne uslove za život i rad, ali pre svega da ih zaštite od fizičkih napada.

 

Ne samo da se igračima FK Radnički 1923 duguju plate po osnovu ugovora, čime je ugrožena njihova egzistencija, kao i egzistencija njihovih porodica, što je inače uobičajena pojava u našim klubovima, nego im je ugrožena i bezbednost, što je još alarmantnije.

 

Postavljalo se pitanje otkud navijači u prostorijama kluba, kako su ušli i ko ih je pustio u svlačionicu, ko je dozvolio navijačima da ulaze u verbalne i fizičke konflikte sa igračima i na kraju, šta bi bilo da je neko od navijača kod sebe imao neko oružje? Na osnovu saopštenja FK Radnički, jasno je da je trener Neško Milovanović uveo navijače u prostorije kluba, na očit način im pružio podršku, zbog čega očekujemo i hitnu reakciju trenerske organizacije Srbije.

 

Evo šta su rekli čelnici Radničkog povodom napada na fudbalera

 

Zamislite da se ovako nešto desi u Barseloni, Čelsiju ili nekom drugom klubu u uređenoj zemlji Evropske unije. Lična bezbednost, poštovanje i sigurnost igrača predstavljaju minimum standarda.

 

Dokle god klubovi budu dozvoljavali da im navijači i treća lica zavode red u klubu, dokle god država i njeni nadležni organi ne stanu na put ovakvom nezakonju i huliganizmu i dokle god se od strane kluba budu otvoreno kršila prava i obaveze iz zaključenih ugovora sa igračima, stanje u našem fudbalu se neće popraviti i ponavljaće se scenario koji gledamo godina unazad.

 

Podsetićemo samo na događaje u Đenovi za vreme utakmice Italija – Srbija, na nedavne događaje u Beogradu za vreme utakmice Srbija – Albanija, na oduzimanje kapitenske trake Marku Šćepoviću na stadionu Partizana, na brojne sukobe navijača širom zemlje.

 

Ako klubovi ne znaju kako se postupa sa ekstremnim navijačima neka uzmu za primer postupanja boljih od sebe, kao što je Atletiko Madrid, koji je nedavno izbacio iz kluba sedmoricu svojih članova, a ekstremnoj navijačkoj grupi, za koju je policija utvrdila da je učestvovala u tuči sa navijačima Deportiva, u kojoj je ubijen jedan navijač La Korunje, zabranila je ulazak na stadion.

 

FSS: Radnički, uz vas smo!

 

SPF ‘Nezavisnost’ će o ovim događajima hitno obavestiti relevantne međunarodne fudbalske organizacije, a u skladu sa tim pozdravlja reakciju Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice Super lige, koji su javno osudili napad na fudbalere Radničkog 1923.

 

Osim toga, Sindikat će svojim članovima iz kragujevačkog kluba pružiti jednokratnu i nepovratnu novčanu pomoć u iznosu od po 20.000 dinara", poruka je za kraj ovog obraćanja javnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here