Ne može se uvek slaviti u otadžbini

0

Podela vaskršnjih jaja
 

Posle osveštanja jaja, pričesti, ispovesti i deljenja nafore i jaja, parohijani su proveravali čije je jaje najtvrđe. Među njima su bili otac i sin Uroš i Bojan Soldat.

 

Tri generacije u crkvi: Bosa i Rade Trkulja sa decom
 

Uroš je kao dete u selu Kriškovci, opština Laktaši u Republici Srpskoj naučio kako se proslavljaju veliki praznici i tu ljubav je preneo i na svoju decu Milana i Bojana, koji su rođeni u Frajburgu.

 

U duhu pravoslavlja sve velike praznike su proslavljali u hramu u Frajburgu ili u Banjaluci

Uroš i Bojan Soldat

i Uroš se nada da će tako njegova deca učiti svoju. Svaki veliki praznik, a posebno Vaskrs je za njih svetinja, kada se obeležava u porodičnoj atmosferi i mnogo im je lepše kada su u Banjaluci nego ovde.

 

– Ali ne može se stalno biti ni u otadžbini, zato je veoma važno što nam je omogućeno da svoju veru i tradiciju obeležavamo i u Nemačkoj – kaže Uroš.

 

Bata Miletić se uskoro vraća u rodno selo Subotinac kod Aleksinca. Iako je u vreme njegovog odrastanja bilo zabranjeno da se ide u crkvu, njegovi se toga nisu pridržavali pa je kao dete naučio običaje i da je vera svetinja, koju je preneo i na svoju decu Bana i Kristinu.

 

Za Kristinu i njenog supruga Vladimira Đukića, koji je nedavno došao iz Šipova za Frajburg ovo je prvi zajednički Vaskrs od kada su u braku, pa će verovatno u njihovom sećanju ostati i kao jedan od najslađih.

 

Nema više razdvajanja

Rade i Bosa Trkulja su u crkvi bili sa svoja četiri unučeta Dejanom, Davidom Mihailom i Emilijom. Posle godina razdvajanja od svoje dece Dragane i Sime za njih nema ništa lepše nego kada su sada svi zajedno i posebno se raduju što su svi prihvatili veru kao nešto bez čega se ne može i što rado dolaze u hram i pomažu svoju crkvu. Najlepše im je kada se porodično svi pojave u crkvi, a desna ruka ne samo u porodici već i u crkvi je i zet Dejan Danilović.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here