pixabay.com

Svi pokušaji da se Rusija potisne sa Bliskog istoka i utiče na njene odnose sa zemljama u regionu osuđeni su na propast, izjavio je u intervjuu za Sputnjik specijalni predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije za pitanja Bliskog istoka Vladimir Safronkov.

– Uveren sam da svi pokušaji da se Rusija potisne iz regiona, utiče na njene odnose sa državama u regionu, da se isključi iz procesa rešavanja palestinsko-izraelskog ili bilo koje druge bliskoistočne krize, predstavljaju političku besmislicu i osuđeni su na neuspeh – smatra diplomata.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države se same povlače iz rada “kvarteta” (Evropska unija, Rusija, SAD i Ujedinjene nacije) za bliskoistočna pitanja i samim tim žele da u potpunosti “privatizuju” pregovore o arapsko-izraelskom sukobu, iako pokušaji da sami “preseku tako složene konfliktne čvorove spadaju u kategoriju nemoguće misije”.

Ranije je pomoćnik predsednika za međunarodna pitanja Jurij Ušakov istakao da Rusija trenutno intenzivira veze sa Iranom i zemljama Bliskog istoka, Turskom, arapskim i muslimanskim svetom generalno, o čemu svedoči činjenica da je trgovina sa ovim zemljama i regionima još 2020. godine sustigla, a danas uveliko nadmašuje trgovinu sa Evropom.

1 COMMENT

  1. To opet potvrdjuje moju slutnju da bi i Turci mogli da uz pomoc Rusa zavladaju Balkanom.A to bi za nas Srbe bilo pogubno i ponovo vracanje u 500 godisnje robstvo i to zahvaljujuci nasim politicarima koji nas stalno vode u tom smjeri jer stalno gurajuci prst u oko drzavama EU,a onda i gurajuci prst u oko i Rusima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here