EPA/Benoit Tessier
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Prof. dr Jurgen Ritte, sa Univerziteta u Sorboni najavljeni samit o KiM u Parizu vidi kao izraz aktivnog zalaganja Nemačke i Francuske za rešenje “kosovskog problema”, jer su, kako kaže, zainteresovani da Srbija i Kosovo postanu deo Evropske unije, ali skreće pažnju da ne treba gajiti prevelika očekivanja od tog skupa, kao ni od najavljene posete francuskog predsednika Srbiji kada je reč o rešenju za KiM.

– Makronova poseta Srbiji je važna, svi imamo neka očekivanja i od tog susreta i od skupa u Parizu, ali ono što je bitno to je da ne očekujemo previše. Ništa se ne dešava od danas do sutra i neće posle tog susreta, kakav god bio, situacija je takva da će neko sad moći da izađe pred novinare i kaže – rešili smo problem Kosova. To apsolutno ne može da se očekuje – kaže za Tanjug dr Ritte, učesnik Medunarodne konferencija “Pričamo o Evropi – gradimo mostove”, koja se u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer održava u Novom Sadu.

On smatra da su Nemačka i Francuska zainteresovane da se reši kosovski problem i napominje da je za ulazak u EU, neophodno da sporna pitanja između Beograda i Prištine budu rešena ili bar rešena na takav način da je moguć jedan miroljubiv, zajednički život, koji će sprečiti bilo kakvo nasilje u budućnosti.

EU trenutno prolazi kroz jednu prilično tešku fazu, Velika Britanija je na putu da izađe i najverovatnije će izaći iz EU, populistički pokreti u EU, takođe, jačaju, međutim EU i dalje opstaje. Pri tom su Nemačka i Francuska motori i pokretači razvoja i napretka u EU, tako da je s te strane i sasvim normalno da Merkel i Makron zajednički razmatraju tu delikatnu situaciju u kojoj se Evropska zajednica nalazi.

– U takvoj situaciji traju i pregovori Srbije za pristupanje EU i u tom kontekstu trebalo bi da budu rešena i sva sporna pitanja o “kosovskom problemu”, kako bi pregovori bili uspešni – rekao je Ritte ograđujući se da on nije političar, pa da njegove ocene treba tako i videti.

Napominje da bi Srbija u tom procesu trebalo da pravi male korake, poput puža iz priče Gintera Grasa koji, kako ilustrativno navodi, napreduje malim koracima i na kraju stiže do cilja i to brže od tigra, koji je išao ogromnim koracima, ali je na kraju završio kao prostirka ispred kamina”.

On napominje da mnogo govori i sama činjenica što je Konferencija “Pričamo o Evropi – gradimo mostove” organizovana upravo u Srbiji, te se osvrnuo na govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na tom skupu, čiji je govor, kaže, pažljivo slušao.

– Smatram da je govorio vrlo dobro i vrlo iskreno. On je napomenuo da je Srbija opredeljena za svoj put u Evropu, ali je takođe govorio da ljudi moraju da budu svesni problema koji postoje i u Srbiji, ali i u odnosu između stanovnika Srbije i EU, imajući u vidu ne tako daleku prošlost, kada su države članice EU bile uključene u neprijateljstva prema Srbiji. Bilo je interesantno kada se osvrnuo na to da je nekim državama EU možda jasno da u prošlosti nisu postupale kako treba. U svakom slučaju, potrebno je učiniti u Srbiji sve što je potrebno da bi se ti pregovori okončali, jer je za Srbiju važan evropski put – rekao je Ritte.

Za kraj poručuje da je on običan građanin, ali “potpuno ubeđen Evropljanin”, koji smatra da zemlje Balkana pripadaju EU, koja se pokazala kao “najveći mirovni poduhvat do sada i kao efikasan zamajac za ekonomski razvoj”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here