“Ne očekujemo pritiske zbog Ukrajine“

0

Sastabak u Berlinu: Ivica Dačić i Frank-Valter Štajnmajer
 

"Nesumnjivo je da sve zemlje zapadnog Balkana jednog dana žele da budu članice EU. To može da bude umirujući faktor za sve tenzije i probleme koji postoje na Balkanu", rekao je Dačić u Berlinu.

 

Dačić je, uoči današnjeg sastanka kojem će prisustvovati u okviru konferencije o Balkanu, rekao da na sastanku nemačke i srpske delegacije u Berlinu ne očekuje pritiske zbog stava Beograda o ukrajinskoj krizi, preneli su beogradski mediji.

 

On je rekao da Srbije podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da sukobe treba prekinuti, ali da se iz svojih "državnih ekonomskih interesa" nije pridružila sankcijama prema Rusiji.

 

"Srbija sa zabrinutošću gleda na razvoj situacije u Ukrajini, a dalja politička klima zavisiće od toga da li će biti uspešni mirovni napori ili će to ići u dalju eskalaciju sukoba", dodao je Dačić.

 

Navodeći da će o Ukrajini biti reči na trećem današnjem sastanku u okviru konferencije u Berlinu, Dačić je apelovao da se ratni sukobi zaustave i da započne dijalog.

 

"Apelujem da međunarodne institucije, poput OEBS-a, odigraju svoju ulogu u nadgledanju stanja, naročito kada je reč o graničnim pitanjima te dve zemlje i da se poboljša humanitarna situacija", rekao je Dačić i podsetio da će Srbija naredne godine predsedavati OEBS-om.

 

Šef srpske diplomatije kaže da Beograd sa nestrpljenjem očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu, kao i da u potpunosti bude primenjen briselski sporazum, naročio deo koji se odnosi na formiranje zajednice opština.

 

"Taj deo dijaloga se u proteklim mesecima nije vodio na najvišem nivou, a to je posledica odnosa u Prištini, odnosno pauze u formiranju njihovih institucija", pojasnio je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here