Ne ogovarajte već se povežite s Hristom

0

Beta
Bez ličnog oduhovljenja čovek ne može da opstane u sopstvenom dostojanstvu: Hočevar
 

"Božić nije, dakle, praznik samo nekih većih ili manjih crkvenih verskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje beže od sveta. Božićna tajna je zato kamen temeljac svekolikog života i celokupne kulture, noseći stub prave civilizacije i živog humanizma", rekao je Hočevar u poruci povodom Božića po Gregorijanskom kalendaru.

Hočevar je ocenio da bez ličnog oduhovljenja čovek ne može da opstane u sopstvenom dostojanstvu.

"Nije, dakle, neko društvo svestrano zdravo onda kada ulicama i trgovima šetaju osobe utonole u otuđenost u greh, nego je autentična demokratija na delu onda kada svako od nas sve jače i jače napreduje u potpunom saobražavanju Isusu Hristu", rekao je on.

Beogradski nadbiskup je dodao da ukoliko "takozvani demokratski sistem" više uvažava grešnost ljudskog bića i udaljavanje od stubova života koje je postavio Isus Hrist, onda je njegovo narušavanje nužno i da istorija to i potvrđuje.

Hočevar je ocenio da ukoliko ljudi ne otkriju i ne priznaju tajnu odnosa Oca i Sina u presvetoj trojici, onda zemaljska porodica postaje besmislena, solidarnost među ljudima više nema temelja a bezinteresno delovanje izvrgava se ruglu, dok se međusobni odnosi izvrću u ogovaranje, klevetanje i razdor.

"U takvim društvima svoje mesto nemaju ni majčinstvo, ni očinstvo, ni devičanstvo ni karitas. Zato i danas u strukturama Vlade ne postoji ministarstvo za porodicu. U samoj, pak crkvi, opet, to rađa nedostatak duhovnih zvanja, pogotovo ženskih redovničkih i monaških zvanja", rekao je on.

Hočevar je svim vernicima poželeo srećnu Novu 2015. godinu a braći i sestrama istočnih crkava poručio "Hristos se rodi – vaistinu se rodi! Mir Božiji sa svima vama!"

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here