Ne okrećemo leđa EU ali znamo naše prioritete

0

Srbija mora da nađe balans između EU i tradicionalnih prijatelja: Ivica Dačić  

 

"U ovom trenutku Srbija mora da vodi računa o tome da traži balans između približavanja EU i odnosa prema našim tradicionalnim prijateljima", istakao je Dačić obraćajući se novinarima u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

 

On je podsetio da su spoljopolitički prioriteti Srbije da bude članica EU, da ostvari što veći uticaj na najvažnije centre političke moći u svetu, da razvija i neguje odnose sa tradicionalnim prijateljima Srbije i da stvara mir i stabilnost u regionu.

 

"Mi u ovom trenutku nemamo obavezu da se pridružujemo zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU. Ali, tokom pregovora i kako sve više budemo blizu članstvu Srbije u EU nesumnjivo da će taj procenat pridruživanja morati da bude mnogo viši nego što je to danas", dodao je on.

 

Upitan za komentar povodom najava da će Srbiju posetiti predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koga smatraju nepoželjnom osobom u EU, Dačić je rekao da to nije u nadležnosti Vlade Srbije, već da se radi o aktivnostima predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

 

Ministar je naveo da je Nikolić bio u poseti Belorusiji i da će ovo biti Lukašenkova uzvratna poseta, dodavši da "ona nije uperena ni protiv koga".

 

"Reč je o bilateralnim odnosima između dve zemlje. Mi time ne želimo da narušavamo zajedničku spoljnu politiku EU, ali, kao što još jednom govorim, u nekim pitanjima Srbija ponekada ima drugačiji stav", zaključio je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here