Tanjug
Patrijarh i mitropolit Joanikije

Hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve iz svih krajeva Crne Gore svečano je, dan uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, dočekalo patrijarha srpskog Porfirija. Sa službe poslate su poruke mira, a na platou ispred svetinje vijorile su se trobojke, orilo se i pevalo “Ne damo svetinje”, “Veseli se srpski rode”, “Sini jarko sunce sa Kosova”, “Oj Kosovo, Kosovo”…

– Gledajući sve vas ovde danas sabrane najradije bih vas sve, kao i sve ljude Crne Gore smestio u svoje srce zaključao u njega i zajedno sa vama se popeo na Ostrog i prepustio molitvama Svetog Vasilija Ostroškog da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idemo i kojim rečima da se jedni drugima obraćamo – poručio je okupljenima poglavar SPC.

On je istakao da je mitropolit Joanikije dostojan tog položaja i da taj blagoslov i radost dele sa braćom rimokatoličke i muslimanske veroispovesti.

– Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako onda da zovemo našu braću koja nas nazivaju svakakvim imenima. Grlimo ih sa obe ruke. Njih baš želimo da primimo u bratski zagrljaj – rekao je on i nastavio:

– Pružamo im ne jednu ruku, nego sve ruke kao i svoje srce. Ali molimo se i za našu braću ovde da ih Gospod urazumi. Baš njih želimo da primimo više nego bilo koga drugog u bratski zagrljaj, jer znamo kao pravoslavni hrišćani da smo svi jedno, bez obzira na bilo koje razlike i na to kako neko sebe doživljava. Crkva je jedinstveni krov i prostor za sve nas.

Na mladima svet ostaje

On je naveo i da u crkvi ima mesta za sve, bez obzira na veru i nacionalnu pripadnost.

– S izabranim mitropolitom i svim našim arhijerejima molim sve da ne dozvolite da se mržnja među braćom i nesreće produžuju. Ne ostavljajmo našoj deci hipoteke ni svoje ni naših dedova – poručio je Porfirije.

Na pitanje poglavara Srpske pravoslavne crkve da li je vladika Joanikije dostojan da sedi na tronu Svetog Petra Cetinjskog, narod je usklicima odgovarao “Dostojan”!, “Naravno da je dostojan i to svi treba da znaju!”

Mitropolit Joanikije istakao je da je patrijarh SPC Porfirije prvi put došao u Crnu Goru da joj donese mir i blagoslov.

– Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjenja. Cela Srpska pravoslavna crkva i srpski pravoslavni narodi i svi oni koji su u vašoj jurisdikciji objedinjavaju se oko vas – rekao je mitropolit.

Skupu ispred hrama u Podgorici prisustvovali su i premijer Crne gore Zdravko Krivokapić, ministri, poslanici Demokratskog fronta i demokrata, kao i predsednici opština Nikšić, Budva…

Veličanstveno

– Divan i dostojanstven doček patrijarha Porfirija ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uoči ustoličenja Mitropolita Joanikija na Cetinju – napisao je na Tviteru Zdravko Krivokapić, predsednik crnogorske vlade, koji je prisustvovao dočeku poglavara SPC.