EPA-EFE
Predsednik Francuske Emanuel Makron

“Dobro je što se Francuska – preko Srbije – vraća na Balkan jer je dugo bila odsutna sa ovih prostora”, kaže Vladislav Jovanović, diplomata u penziji, ali dodaje da javnost u Srbiji ne bi trebalo da “podgreva” preterana očekivanja od Francuske kada je reč o KiM, jer je, kako kaže, reč o zemlji koja je priznala nezavisnost Kosova i sa kojom Srbija ipak ima uslovljeno prijateljstvo.

Jovanović, osvrćući se na zaključke posete predsednika Srbije Parizu ističe da partnerstvo i odnosa sa Parizom zasnovane na obostranim interesima svakako treba negovati, ali da, kako kaže Francusku ne treba mnogo čašćavati odrednicom “prijateljstva”.

– Francusku ne treba mnogo “čašćavati” već bi je trebalo polako navikavati na mogućnost da se sama “ohladi” od priznavanja Kosova i bude prva zapadna zemlja koja će izvući pouke iz prenagljenog poteza priznanja nezavisnosti južne srpske pokrajine i da, ako ne odmah, natenane hladi odnose sa tzv. Kosovom – ističe Jovanović.

Bivši diplomata pozdravlja, kako kaže, “velike stvari” vezano za dogovore i projekte u ekonomskoj sferi sa Francuskom u koje će biti uključene francuske kompanije i kaže da je Francuska, zapravo, u tom pogledu “otkrila” sebe.

– Ona je uvidela da postoji puno praznog prostora koji sa svojom privredom može da popuni. Dobro je što i na taj način produbljujemo sećanje na istorijsko prijateljstvo, ali, ponavljam, ne bi je trebalo preterano nagrađivati – napominje Jovanović, navodeći da je prijateljstvo sa Francuskom “istorijski ograđeno”, a da u novije doba “i nije baš potvrđivano”.

U tom smislu, Jovanović ukazuje da je Francuska na početku krize povodom raspada bivše Jugoslavije bila, kako smatra, “iskorišćena” od, pre svih, Nemačke, ali i drugih evropskih zemalja, za pritisak na tadašnje srpsko rukovodstvo.

Upitan da prokomentariše uspostavljanje diplomatskih odnosa Kosova i Izraela i da li postoji opravdana bojazan da i druge zemlje, poučene primerom Izraela, posegnu za tim, Jovanović odgovara da ta bojazan postoji, ali da izvesne opasnosti postoje i za sam Izrael.

On dodaje da postoji mogućnost da se neke zemlje bliske Izraelu, a naročito, kaže, onaj deo arapskih i muslimanskih zemalja koje se pod uticajem i nagovorom SAD nalaze “blizu” priznanja Izraela, odluče na sličan korak.

– Ali, ne treba ispustiti iz vida i jednu činjenicu da mnoge muslimanske zemlje koje su priznale Kosovo, mogu da izmene tu odluku – npr. Turska je već nagovestila razočaranost time što će Kosovo da otvori ambasadu u Jerusalimu… Neizvesno je kako će stvari dalje ići – ističe Jovanović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here