Tanjug
Aleksandar Vučić

Varaju se svi koji misle da će po pitanju Kosova i Metohije moći da prave račun bez krčmara, poručio je Aleksandar Vučić sa Bledskog strateškog foruma. Predsednik Srbije uoči nastavka dijaloga sa Prištinom u Vašintonu 4. septembra i Briselu tri dana kasnije tvrdi da naša zemlja neće biti ponižena, niti će pristati na bilo šta što nije plod kompromisa.

– Srbija više neće prihvatati ulogu gubitnika iz devedesetih goidina, niti će plaćati ceh za sve goste u kafani. Neću dozvoliti da Srbija bude ponižena i da se Srbi osećaju poraženima, jer onda problemima neće biti kraja – tvrdi Vučić, koji je i na liderskom samitu na Bledu sa najvišim zvaničnicima nekoliko zemalja EU, kao i sa specijalnim izaslanikom Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, razgovarao o problemima po pitanju Kosova i zatražio podršku za našu poziciju.

– Prevariće se svako ko misli da je jedino rešenje da Srbija da sve što može i prihvati da bude gubitnik i prođe kroz katarzu nakon devedesetih godina. Niko ne može da nas unižava i nipodaštava srpski narod kao drugorazredni. Srbi treba da budu jednako tretirani. Ali neka naš narod ne brine, jer ćemo kao i do sada štititi interese Srbije. Koliko god nam bude teško u Vašingtonu i Briselu, srpski narod mora da zna da nam neće nedostajati borbenosti i hrabrosti – tvrdi Vučić.

On je odbacio tvrdnje kritičara da njegov put u Vašington predstavlja postepeno priznanje nezavisnosti Kosova i da se o tome davno dogovorio sa strancima, zahtevajući da mu novinari daju bar jedno ime od tih sa kojima je navodno utanačio predaju KiM.

– Ne znate. Pa, ne zna ga niko, ne znaju ni oni koji to tvrde iako sa mnogim drugima učestvovali u stvaranju nezavisnosti Kosova – poručio je Vučić.

Predsednik Srbije o Kosovu je govorio i tokom obraćanja na otvaranju liderskog panela “Evropa posle Bregzita i COVIDA-19” na Bledu, ističući da u Srbiji postoji deo građana koji zbog kosovskog pitanja ne podržava evropske integracije, ali da to ne utiče na političku odluku da je Srbija na evropskom putu.

– Uvek sam bio veoma jasan i stalno ponavljam poruku da je Srbija na evropskom putu i da mu je posvećena. Međutim, Srbija takođe vidi da ona nije glavna tema među zemljama EU, što je i normalno u ovim okolnostima – ocenio je predsednik Srbije.

On je istakao da je i na Bledu uvideo da je bolje biti deo “kluba EU” nego van njega. Na taj zaključak ga je, kako kaže, navela izjava bugarskog premijera Bojka Borisova o nesolidarnosti EU na početku korona krize.

– Kada sam ja to rekao, svi su me napali. Borisova niko ne kritikuje jer je on deo kluba EU, zbog čega i Srbija želi da bude u tom društvu – zaključio je Vučić, koga je na Bledu dočekao slovenački premijer Janez Janša i u njegovu i čast Bojka Borisova i mađarskog premijera Viktora Orbana priredio svečanu večeru. Forumu su prisustvovali i Andrej Babiš, Mateuš Moravijecki i Andrej Plenković, premijeri Italije, Češke, Poljske i Hrvatske.

Hvala Merkelovoj na razumevanju

Vučić je tokom foruma imao i telefonski razgovor sa Angelom Merkel. Na svom Instagram nalogu ocenio je da je razgovor bio odličan.

– Zahvalan sam nemačkoj kancelarki na podršci ekonomskom i političkom razvoju Srbije i njenom razumevanju naše teške regionalne političke pozicije – napisao je Vučić nakon kontakta sa Merkelovom u pauzi samita na Bledu. Uoči tog razgovora on je najavio da će najvažnija tema biti Kosovo, odnosno predstojeći sastanci u Vašingtonu i Briselu, poručivši da će nemačkoj kancelarki izložiti “mini-plan”, čiji detalji do zaključenja ovog izdanja “Vesti” nisu bili poznati.