Ne radite ovo svom licu

0

Reuters/P.L.
Preterano sunčanje je jedna od najgorih stvari koju činite svojoj koži
 

Ne čačkajte lice, savet je stručnjaka. Ako niste dermatolog, ne bi trebalo sami da rešavate problem sa bubuljicama, uraslim dlakama ili bilo čim drugim na licu. To je jedan od najgorih napada na kožu koji može ostaviti trajne posledice.

Česta greška zbog koje koža lica pati je i preterana upotreba pilinga. Savet stručnjaka je da ga koristite štedljivo. Možete ga koristiti čak i sedam dana zaredom, ali zatim sedam dana napravite pauzu. Kada ga ne koristite, negujte lice dubinski hranljivom kremom koja odgovara vašem tipu kože.

Nemojte da zaboravite da je koža izrazito osetljiv organ, pa pripazite šta stavljate na nju i koliko često. Većina ljudi koristi jake sapune koji kožu lišavaju hranljivih ulja i utiču na menjanje Ph vrednosti, kaže doktorka Nazarijan i dodaje da konstantno čišćenje utiče na to da koža postane suva i ispuca, zbog čega je sklonija infekcijama i upalama. Uz to će i ranije pokazati znake starenja.

Vašoj koži je potrebna različita nega u zavisnosti od godišnjeg doba. Svaka promena bi mogla da bude dobar podsetnik da razmislite o svojoj trenutnoj rutini. Evo nekoliko saveta doktorke Rolo.

– Zimi se usredsredite na hidrataciju kože. Tokom proleća fokusirajte se na dubinsko čišćenje pora i piling kako biste oživeli kožu od zimske isušenosti. Leti se usmerite na zaštitu kože kremama sa zaštitnim faktorom i antioksidansima. Svi proizvodi bi trebalo da budu laganije formule i teksture u proleće i leti, jer tada ima i više vlage u vazduhu. Kada počne jesen, pojačajte piling kako biste obnovili kožu posle oštećenja od letnjeg sunca.

Kada negujete kožu oko očiju, morate to da radite pažljivo. Tu je najtanja i najdelikatnija. Upravo zato su i na ovom području najvidljiviji prvi znaci starenja, pa budite nežni prema njoj.

Nemojte biti pregrubi za vreme šminkanja i skidanja šminke, a kremu za područje oko očiju uvek nanesite vrhovima prstiju i nežnim pokretima utapkajte kremu na kožu, bez trljanja.

Nije nikakva tajna da je sunčanje jedna od najgorih stvari koju možete da učinite za svoju kožu. Pod ovim se podrazumeva sunčanje na jakom suncu.Imajte u vidu da se učestalim sunčanjem izlažete starenju, borama i opuštanju kože, tamnim mrljama i pegama na licu i gubitku boje kože.

Ako vam treba još jedan razlog da biste ostavili cigare, znajte da će vam koža, ukoliko se na taj korak i odlučite, biti i te kako zahvalna. Pored toga što pušenje uzrokuje preterano starenje i nastanak bora, loše je i za vaše zdravlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here