Ne špijunirajte svog partnera!

0

Svaka ljubav liči jedna na drugu, ali isto tako svaka emotivna veza je posebna po mnogo čemu. Ipak, postoje neka univerzalna pravila kojih bi se trebalo pridržavati ukoliko želite da romansa potraje, savetuju u tekstu obavljenom na sajtu 24sata.hr.
Ako umete da se prepirete bez vređanja, budite sigurni da vaš odnos može da postane samo bolji i iskreniji. Vrlo čest problem su svađe koje ništa ne rešavaju, posebno ako ste tip osobe koja iz svake rasprave vuče zamerku i frustraciju. U tom slučaju vaš odnos je osuđen na propast. U životu je veoma važno naučiti umeće opraštanja. Treba zaboraviti stvari koje su se dogodile, jer pamćenjem samo onog lošeg razarate emotivni odnos.
Znatiželja, pa i određena doza ljubomore normalan su začin ljubavnih veza. Ipak, stalno proveravanje, ispitivanje, pa i "njuškanje" po mobilnom telefonu, računaru ili džepovima očigledan su dokaz nedostatka poverenja u partnera, preterane ljubomore ili nedostatka samopouzdanja. Ukoliko partner radi nešto što vam ne odgovara, tada odmah treba prekinuti vezu, a ne sebe i njega izlagati stalnim sumnjama koje će uništiti odnos.
Nerealna očekivanja podjednako su česta i kod muškaraca i kod žena, a najčešće su rezultat preteranog idealizovanja veze. Ljudi koji misle da bi partner trebalo da zna kada će ih zagrliti, poljubiti ili uraditi nešto za njih, svojim prigovaranjem oko tih stvari ubijaju spontanost u odnosu, a niko ne želi da radi stvari koje "mora".
Ako želite da uradite nešto lepo za svoju voljenu osobu, učinite to samo ako ne očekujete isto zauzvrat, jer "brojanje" ima mnogo više veze s egom, nego s ljubavlju. Svedete li odnos na to – koliko i kako si ti meni, toliko i tako ću ja tebi – budite sigurni da je to put ka nezdravim relacijama.
Koliko god savršeno zvuči da sve radite zajedno, potpuno ste posvećeni vezi i jedan ste drugom prioriteti, za zdrav odnos je potrebno da svaki partner ima svoje ambicije i interese, ali i vreme za sebe. Ne trebate imati sve zajedničke prijatelje ili voleti iste hobije, a raznolikost je upravo onaj začin odnosu koji pomaže da se održi strast.
Ako imate naviku da iznosite prljavi veš pred drugima, znajte da time sabotirate svoj odnos. Ne možete očekivati da ćete imati pozitivne emocije prema svom partneru ako celo popodne provedete prepričavajući prijateljima njegove mane, kako vas nervira ili pak iskazujete nepoštovanje vređanjem partnera. Time drugima govorite nešto i o sebi, ali i onemogućujete da drugi poštuju vašeg partnera, odnosno partnerku.

Izbegavajte poređenja
Upoređujete li svog partnera s bilo kime ko je po vašem mišljenju "bolji od njega" sve teže cenite ono lepo i pozitivno u njemu. Takođe, ako uspoređujete vas kao par s nekim drugim i dolazite do zaključaka kako se drugi više vole, manje svađaju i slično, tada u svoju vezu unosite nemir i nezadovoljstvo koje se ne zasniva na realnosti, jer ne postoje dva ista para ili odnosa mogu da se porede.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here