pixabay.com
Foto: Ilustracija

– Jevrejska država poseduje sposobnosti koje svet ne može ni da zamisli i upotrebiće ih protiv Teherana ako bude potrebno – upozorio je izraelski ministar spoljnih poslova Džair Lapid.

Izraelski ministar jasno je stavio do znanja da njegova zemlja može da upotrebi silu da obuzda iranski nuklearni razvoj bez obaveštavanja američkog predsednika Džoa Bajdena.

– Izrael će učiniti sve što treba da zaštiti svoju bezbednost. I za to nam ne treba ničija dozvola. To je slučaj od prvog dana kada smo uspostavili ovu državu – rekao je Lapid za izraelski Kanal 12.

Na pitanje da li njegova zemlja poseduje sredstva da uspešno izvede ovaj tip napada, ministar spoljnih poslova je rekao da „Izrael ima sposobnosti, od kojih neke svet, pa čak i neki stručnjaci u toj oblasti, ne mogu ni da zamisle. A Izrael će se zaštititi od iranske pretnje, prenosi RT.

Izraelski zvaničnici i vojne ličnosti razmišljaju o udaru na Iran otkako su pod Bajdenovom administracijom počeli razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. (Zajednički sveobuhvatni plan akcije) između Teherana i svetskih sila.

Teheran je izrazio skeptičan prema upozorenjima koja dolaze iz Izraela, nazivajući ih „praznim pretnjama“, ali obećavajući oštar odgovor na svaku agresiju.

Prema Sporazumu, Iran je pristao da obuzda svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Bivši predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz Sporazuma 2018, nazvavši to „najgorim dogovorom ikada“. Jevrejska država je u potpunosti delila njegovo mišljenje, oštro se protiveći sporazumu koji, kako je insistirala, nije dovoljan da predupredi da Iran dobije nuklearnu bombu.

– Izrael nije protiv dobrog dogovora, on je samo protiv pogrešnog dogovora – dodao je on.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here