EPA-EFE/JOHN THYS
Vučić u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za češki portal “Parlamentnji listi” da ne veruje da će se NATO ikada zvanično izviniti za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, kao što je to učinio češki predsednik Miloš Zeman.

– I dalje će ponavljati da su učinili najbolje što su mogli i samo želeli da spreče humanitarnu katastrofu. Ne verujem ni u kakvo zvanično institucionalno izvinjenje NATO. Ali ako me pitate da li je Miloš Zeman poslednji predsednik koji je to učinio, mislim da nije. To je prvo, ali nije i poslednje – rekao je Vučić.

On je naveo da je izvinjenje češkog predsednika zbog bombardovanja lekoviti melem za ranu srpske nacije.

– Znate li koliko ovo znači za jednu malu naciju u Evropi? Našu malu naciju napalo je 19 stranih država, koje će uvek reći da su to učinile zbog humanitarne katastrofe, zbog dece, zbog svega. Umesto toga, bombardovanjem su ubili 72 dece u Srbiji. 72 dece! Da li je ovo bila cena koju smo bili prinuđeni da platimo? Da li su želeli da nas kazne na ovaj način? Ovo zaista nije bila legitimna kazna. Zbog toga mi reči predsednika Zemana nisu samo veoma važne, već takođe podižu ponos i dostojanstvo naše nacije. Nije mogao više da obraduje naše građane – rekao je Vučić.

Govoreći o pitanju dijaloga sa Kosovom, Vučić je rekao da je Srbija otvorena za dijalog, jer kad postoji dijalog postoji i malo više sigurnosti za srpski narod na Kosovu.

– Za nas je važno da se razgovori održe i zainteresovani smo za pronalaženje kompromisnog rešenja. Sada sam bio na Brdu kod Kranja u Sloveniji, na samitu zemalja jugoistočne Evrope, gde sam upoznao Vjosu Osmani, koja je izrazila interes za sve, osim za kompromisno rešenje o Kosovu. Ako je njihova namera da sačekaju da neko izvrši pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i iznese optužbe za genocid nad Srbijom, i ne znam šta još, onda nisam optimista. Sve ovo govori da drugu stranu ne zanima dijalog. Da li možemo uspešno da postignemo kompromisno rešenje, to trenutno ne znam i ne vidim to optimistično. Nadam se da ćemo to jednog dana uspeti – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da ne očekuje promene u odnosu prema Srbiji i Kosovu posle dolaska administracije američkog predsednika Džoa Bajdena.

– Amerika je priznala Kosovo i ne želi da odustane od tog pravca. Razumljivo, SAD će nastaviti sa pritiskom na Srbiju, ili ne bi trebalo da govorim o pritisku već o zahtevu, da priznamo nezavisnost Kosova. Ali to je u američkoj spoljnoj politici kategorija koja se ne menja i u odnosu prema nama ne očekujem nikakve promene – kazao je Vučić.

1 COMMENT

  1. Зашто би нам се извињавали. Отерали су са власти и похапсили Титове партизане, комунисте. То се могло урадити и на други начин. Једино су дужни огромну одшетету невиним српским жртвама и њиховим фамилијама. А ти који би требали да се извине Српском народу, за сву трагедију, су Титови пионири који се и данас вуку по Београду са црвеним пионирским марамама у џепу. Кад се Срби пробуде, питање је да ли ће прихватити такво извињење.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here