pixabay.com

Kija vam se u gradskom prevozu, na poslu ili važnom sastanku, pa se suzdržite? Lekari upozoravaju da nikada to ne radite, jer nije bez rizika. Kada kijamo, telo doživljava nagli porast pritiska u sinusima, nosnoj šupljini i grlu. Zadržavanje respiratornog refleksa dovodi do daljeg porasta ovog pritiska, dovodeći krvne sudove u opasnost.

Prema rečima doktora Stjuarta Sandersa, kijanje može da bude toliko snažno da može da izazove pucanje aneurizme mozga. “Aneurizma bi mogla da pukne ako arterijski krvni pritisak poraste i prouzrokuje krvarenje koje oštećuje mozak”, rekao je doktor i otkrio tri razloga zbog kojih je zadržavanje kijanja opasno:

– Prvo, zadržavanje kijanja može da prozrokuje nagli porast krvnog pritiska s mogućim negativnim posledicama. Drugo, kako pritisak vazduha u zadnjem delu nosa raste kada se kijanje zadržava, postoji rizik od guranja sluzi i infekcije u srednje uho. To bi moglo da izazove akutnu gluvoću, infekciju ili čak pucanje bubne opne u ekstremnim okolnostima – objasnio je doktor.

Kao treći razlog, dr Sanders naveo je rizik od akutnog sinusitisa. To može da se dogodi ako povećanje pritiska tera infekciju u sinuse. Lekari pamte slučaj jednog zdravog 34-godišnjeg Britanca koji je osetio bol u grlu, posle koga je počeo da kija. Pokušao je da spreči kijanje zapušiviši usta i nos. Do momenta kada je stigao kod lekara, izgubio je glas.

Doktori koji su ga pregledali mogli su da čuju pucketave zvuke koji su se prostirali od njegovog vrata pa do grudnog koša. Kasniji pregled i snimanje su pokazali da je silina “obrnutog” kijanja čoveku probušila ždrelo, deo grla ispod usta i nosa ispred jednjaka i grkljana. Primljen je u bolnicu i stavljen na infuziju, a oporavio se nakon sedam dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here