EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da bi formiranje Zajednice srpskih opština bila samo preliminarna faza za Srbiju za drugu Republiku Srpsku, prenosi Gazeta Ekspres.

– Ne želimo drugu državu koja ne funkcioniše poput Bosne i Hercegovine – rekla je Osmani u intervjuu za nemački “Sued Dojče Cajtung“.

Krajem 2015. godine, Ustavni sud Kosova je utvrdio da su detalji planirane ZSO u suprotnosti sa Ustavom, ali da bi je ipak trebalo „formirati“.

Nemački portal podseća da je osim Evropske unije i američki državni sekretar Metju Palmer početkom jula naglasio da bi Kosovo trebalo da osnuje ZSO.

– Pacta sunt servanda – ugovori moraju biti ispunjeni – rekao je američki diplomata.

Da bi to učinilo, Kosovo će možda morati da promeni svoj Ustav, ali Osmani kategorički to isključuje, kao i formiranje ZSO.

– Nećemo menjati Ustav niti dozvoliti da se formiranjem ZSO stvori monoetnička struktura moći u našoj zemlji. To nije u našem interesu, niti u interesu regiona ili naših saveznika – rekla je Osmani.

2 COMMENTS

  1. Ova spodoba bi rado da nase KiM bude iskljucivo siptarsko,a srbi ne mogu biti monoetnicka zajednica na jednom delu KiM u svojoj drzavi!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here