Neandertalci su se šminkali i nosili nakit

0

A to znači da su bili u stanju da shvate i vrednuju apstraktni koncept kao što je lepota.

Od trenutka kada je otkriven, neandertalac je opisan kao primitivan čovek, a ta etiketa mu je ostala do današnjih dana iako se zna da je uspeo da preživi 200.000 godina, odupirući se klimatskim promenama i ekološkim katastrofama.

 

Za neandertalca se, takođe, vezuje i najstariji muzički instrument na svetu – frula izrađena od butne kosti medveda koja je 1995. pronađena u mestu Divlje Babe, u Sloveniji.

 

"Neseser" neandertalaca pronađen je u Španiji, a njegov sadržaj opisan u časopisu Američke akademije naucka, Pnas.

 

Na dva mesta na jugoistoku Španije, Kueva de los Aviones i Kueva Anton, istraživači sa britanskog univerziteta u Bristolu otkrili su ljuske koje su služile kao činije za pigmente kao i probušene ljuske koje su najverovatnije korišćene za pravljenje ogrlica.

 

Pojedine ljuske sadržavale su pigmente dobijenih iz minerala poput pirita i hematita koji su, u svežem obliku, verovatno bili sjajno crne boje. Istraživači su, takođe, pronašli i žuti pigment za koji veruju da je korišćen kao podloga, kao i crveni puder.

 

"Ovo je prvi siguran dokaz da je pre oko 50.000 godina, ili deset milenijuma pre prvih tragova o prisustvu modernog čoveka u Evropi, ponašanje neandertalaca bilo simbolički organizovano", kazao je profesor Džu Zilo (Joo Zilho), vođa istraživačkog tima.

 

Do sada su mnogi istraživači mislili da su se samo ljudi iz modernog doba šminkali u estetske i ritualne svrhe. Genetski podaci pokazuju da neandertalac nije bio u srodstvu sa homo sapiensom, što ne znači da nije bio kadar da razmišlja apstraktno, smatraju naučnici, dodajaći da inteligencija očigledno nije isključivo svojstvo modernog čoveka.

 

Prvi ljudski fosil koji je ikada pronađen pripadao je neandertalcu, praistorijskom čoveku koji je ime dobio po dolini reke Neander, u Nemačkoj, gde su njegovi ostaci otkriveni 1856. godine, pre nego što je Čarls Darvin objavio svoje čuveno delo "O poreklu vrsta".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here