EPA/Jason Szenes
Vasilij Nebenzja

“Moskva ne planira da okupira Ukrajinu, a ruske snage ne predstavljaju nikakvu pretnju ni ukrajinskim civilima ni civilnoj infrastrukturi”, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na hitnoj, specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini.

Kako je Nebenzja naveo u obraćanju Generalnoj skupštini, ruska vojska i snage DNR I LNR počele su u četvrtak vojnu operaciju u Ukrajini nakon višemesečne eskalacije i višenedeljnih artiljerijskih, minobacačkih i snajperskih napada ukrajinskih snaga u zoni sukoba u Donbasu.

– SAD i njihovi saveznici su odgovorili tako što su Rusiji uveli nove sankcije i obećali da će Kijevu poslati naoružanje vrednosti preko milijardu dolara – istakao je Nebenzja.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN je predočio da je svrha ove specijalne operacije zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane ukrajinskog režima i ukazao da je zbog toga neophodna demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

– Takođe ćemo nastojati da privedemo pravdi one koji su počinili brojne, krvave zločine nad civilima među kojima je bilo građana Ruske Federacije – rekao je Nebenzja i ponovio da ruska vojna operacija uključuje korišćenje prava Moskve na samoodbranu “od režima koji je nastojao da vrati pristup nuklearnom oružju”.

Sputnjik podseća da se ovaj deo izjave ruskog izaslanika u UN odnosi na pretnje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog tokom Bezbednosne konferencije u Minhenu 19. februara da će revidirati nenuklearni status Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here