Milica Kozlina
Svi učesnici koncerta na okupu

Krajem novembra, u velikoj sali Sidnejskog konzervatorijuma muzike “Verbrugghen Hall“, održan je svečani koncert Hora sidnejske Lazarice, koji ove godine obeležava 30 godina od osnivanja.

Prigodni pokloni za dirigente Tijanu Miljovsku, Slobodana Živkovića i Sanju Drljaču

Svečanom koncertu prisustvovali su mnogobrojni gosti, među kojima Njegovo preosveštenstvo episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan, u pratnji arhimandrita Petra, zatim Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije Rade Stefanović sa suprugom i otpravnik poslova ambasade u Kanberi Ivana Isidorović sa suprugom.

Gosti na koncertu su bili bivši dirigenti i nekadašnji članovi Lazaričkog hora, a prisustvovala je mnogobrojna publika iz srpske i drugih zajednica.

Otac Miodrag Perić, arhimandrit Petar, vladika Siluan i ambasador Rade Stefanović sa suprugom

Pored Hora Lazarice, Ansambla “Lazarikon“ i dečjeg hora “Zvončići“, učestvovali su i gostujući horovi – “St Kassiani“ iz Antiohijske mitropolije sa dirigentom o. Filipom Sabom i Ruski pravoslavni hor “Ljepta“, pod dirigentskom palicom Alekseja Afonasova.

Misija Lazaričkog hora uvek je bilo očuvanje pravoslavne srpske duhovnosti, kao i pravoslavnog muzičkog stvaralaštva.

Dečji hor “Zvončići“ je pobrao aplauze i simpatije publike

Interesantna činjenica je da je hor svoj prvi zvanični nastup imao u istoj ovoj dvorani pre 30 godina, pod dirigentskom palicom profesora Slobodana Živkovića.

Hor svake nedelje poje na svetim liturgijama, ne samo u Lazarici već širom Australije, na radost i duhovno uzdizanje svih koji su žedni reči Božije, kroz slušanje duhovne muzike.

Mladi Vasilije Dojčinović na klaviru

Između ostalih, hor je iznedrio jednog đakona, protođakona Petra Mrakića, a dva člana ovog hora su krenula monaškim putem: monah Teodosije (Mladen Kosić), koji je danas sabrat manastira Kovilj i naš preosvećeni vladika Siluan.

Na koncertu je prvi put predstavljen dečji hor “Zvončići“ pod rukovodstvom Dragane Milanović. Ovaj hor je sastavni deo škole srpskog jezika pri Crkvenoj opštini i parohiji Sveti Knez Lazar.

Antiohijski hor “St Kassiani“

Ciljevi dečjeg hora su pre svega da kod najmlađih razvija ljubav prema muzici i da kroz muzičko obrazovanje i zajednički rad na sceni deca steknu duhovno i nacionalno pouzdanje, promovišući pravoslavnu duhovnu i srpsku tradicionalnu muziku.

Posebno priznanje Hor Lazarice je odao svojim dirigentima: profesoru Slobodanu Živkoviću, Tijani Miljovskoj, Mariji Ćuk i Nenadu Jakovljeviću.

Ruski hor “Ljepta“

Profesor Živković je jedan od osnivača i prvi dirigent Lazaričkog hora pri hramu Svetoga Kneza Lazara, od oktobra 1992. godine. Hor Lazarice je inače postojao od 1961, ali je tek dolaskom profesora Živkovića prerastao u četvoroglasno pojanje.

Tijana Miljovska je vodila hor preko sedam godina i sa njom je hor imao svoj prvi međunarodni nastup u Singapuru, 1998.

Značajan doprionos dala je i Marija Ćuk, a pod rukovodstvom Nenada Jakovljevića hor je nastupao na mnogobrojnim scenama u Sidneju, od kojih je jedan od značajnih nastupa bio onaj u Sidnejskoj operi 2002.

Na violini je svirao Yang Yu

Članovi Lazaričkog hora posebno su se zahvalili svom sadašnjem, dugogodišnjem dirigentu Dragani Milanović, za njenu istrajnost i veliku posvećenost horu na čijem čelu je već punih 18 godina.

S njom je hor u dva navrata posetio i parohije u Novom Zelandu: 2018. godine Krajstčerč, a 2019. Velington.

Mlada solistkinja Teodora Matijević

Ovom prilikom, nekadašnjim dirigentima, a sada specijalnim gostima na koncertu, profesoru Slobodanu Živkoviću, Tijani Miljovskoj i prof. dr Sanji Drljači u ime hora uručeni su prikladni pokloni, uz veliki aplauz publike kao i samih članova hora, učesnika na koncertu.

Tokom programa, ansambl “Lazarikon“ izveo je dve pesme: “Suza Kosova“ uz pratnju Lazaričkog hora, a potom solo ”Kosovski božuri”.

Publika u velikoj sali Sidnejskog konzervatorijuma muzike

Etno grupa “Lazarikon“ osnovana je 2014, sa ciljem promovisanja tradicionalne srpske muzike. Pet članova grupe, koji su članovi i Lazaričkog hora, nastupali su na mnogobrojnim proslavama, Srpskom festivalu u sidnejskom zalivu Darling Harbor, na osvećenju fresaka u crkvi Svetoga Jovana Krstitelja u Vulogongu, na proslavi 60. godišnjice sidnejske Lazarice i mnogim drugim događajima.

Nastup najmlađih učesnika, dečjeg hora “Zvončići“, koji su u prvom delu programa izveli pesmu ”Mi smo deca neba”, Dragane Mirković, uz pratnju Dragane Milanović na klaviru, posebno je oduševio prisutne i na poseban način uveličao jubilej Lazaričkog hora.

Prisutnima se posle programa obratio ambasador Srbije Rade Stefanović. On se najpre zahvalio na pozivu i privilegiji da prisustvuje koncertu, čestitajući horu značajni jubilej.

Ambasador je s puno emocije izrazio svoje divljenje za predivan program, rekavši da niko nije mogao da ostane ravnodušan.

Posebno je istakao učešće najmlađih izvođača i čestitao im na divnom nastupu. Naglasio je i da će hor uvek moći da računa na podršku Republike Srbije kao naše matice.

Na kraju se učesnicima, gostima i publici obratio episkop Siluan, koji je čestitao horu na 30 godina postojanja. Vladika je istakao da je Lazarički hor svojom pesmom kroz svetoliturgijsko pojanje prenosio vernima tajnu i lepotu odnosa Crkve i naroda Božijeg s Bogom.

Episkop Siluan je zaključio da “sa sigurnošću možemo reći da je upravo bogoljepije crkvenog liturgijskog pojanja primarna i najistaknutija služba jednog pravoslavnog hora“.

Na kraju, uz zahvalnost za podršku lazaričkog hora Koledžu Svetog Save od samog početka izgradnje, uručio je dirigentu Dragani Milanović prvi primerak slike “1300 Kaplara“, simbol izgradnje Koledža, koja je urađena u Srbiji.

Veseli se srpski rode

Za kraj koncerta, hor Lazarice zajedno sa “Lazarikonom“ i “Zvončićima”, izveli su kompoziciju “Veseli se srpski rode“, đakona Ivana i đakonice Danice Crnogorčević, uz muzičku pratnju koju su činili: na violini Yang Yu (Hrizostom), Vasilije Dojčinović na klaviru, Anastasija Rebić s dairama i solista Teodora Matijević.

Bratska podrška

Pored liturgijske misije, Lazarički hor već godinama predstavlja ne samo svoj hram nego i Mitropoliju australijsko-novozelandsku SPC, kako na lokalnim svečanostima u Australiji, tako i na međunarodnim sabranjima.

Vladika Siluan se zahvalio bratskim horovima “St Kassiani“ i „Ljepta“, koji su učešćem na jubilarnom koncertu dali podršku Lazaričkom horu, kao i vladikama, antiohijskom Vasiliju i ruskom Georgiju, na datom blagoslovu za učešće ovih horova.

Sećanje na ljude i vremena

Vladika Siluan je podsetio prisutne da je i on bio član Lazaričkog hora, prisećajući se vremena iz koga i danas nosi mnoge lepe uspomene. Zahvaljujući se dirigentu Dragani Milanović, sadašnjim i bivšim članovima i dirigentima hora, episkop je ujedno odao poštu i svim upokojenim članovima.

Nezaboravno putovanje po Srbiji

Bila je ovo prilika da se uputi zahvalnost i prof dr Sanji Drljači, za veliku i nesebičnu podršku koju je pružila Lazaričkom horu na pokloničkom putovanju hora po Srbiji 2004. godine.

Pod njenim rukovodstvom, hor je pristupio Savezu srpskih horova u Beogradu. Bilo je to putovanje koje će ostati večno zabeleženo u istoriji ovog hora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here