D. Timarac
Nesvakidašnji doživljaj: Zajednički nastup sva tri hora

Veličanstvenim muziciranjem tri hora, koji su u sidnejskoj Lazarici proizvodili prave nebeske zvuke, proslavljena je slava hora te crkve, njihovog zaštitnika – Svetog Jovana Zlatoustog. Slavljenicima su se pridružili prijateljski ruski i škotski hor, koji su publiku na kraju počastili zajedničkom pesmom sa horom srpske crkve u Aleksandriji. Bio je to uistinu nesvakidašnji doživljaj koji će ostati u pamćenju po izvanredno izvedenim interpretacijama.

Proslava je započela u hramu, osvećenjem slavskog znamenja od strane Njegovog preosveštenstva vladike Siluana i čestitanjem slavarima za koje je rekao da dugo vremena svojim pevanjem obogaćuju ne samo svoju parohiju, već i celu mitropoliju na okupljanjima koja proslavljaju istinu Božiju.

– Crkva Hristova pored besede propoveda istinu i preko svojih fresaka i preko pevanja, kako je govorio Sveti Zlatousti. Hor sa svojim pevanjem vrši i jednu misiju u životu crkve i svojim pevanjem nadoziđuje Svetu Crkvu. Jovan Zlatousti još kaže i da je čovek nekada malo lenj da čita i da sluša ono što je zapisano, ali nekako preko pesme i lepote pevanja biva podstaknut da malo razmisli o onome što se prenosi preko tih arija, odnosno o tekstu koji se izgovara prilikom pevanja, tako da možemo reći da hor nije samo ukras, već apsolutno sastavni deo službe – istakao je vladika Siluan.

I sam episkop australijsko-novozelandski bio je deo hora Lazarice.

– Nekada sam i ja pevao u ovom horu, pa i danas kad god imam priliku pevušim one arije koje sam učio da pevam zajedno sa našim horom. Neka je srećna slava, neka ste blagosloveni i da vas Sveti Jovan Zlatousti uvek voli, čuva i prati na vašem putu – poručio je vladika.

Čestitke horu uputio je i starešina Lazarice otac Miodrag Perić, koji se ovom prilikom u razgovoru za “Vesti” zahvalio specijalnim gostima.

– Počastvovani smo prisustvom našeg vladike Siluana i njegovim blagoslovom, na čemu smo mu zahvalni kao i na mnoštvu parohijana naše i drugih parohija koji su se okupili. Zahvalni smo na dolasku ruskog hora iz Crkve Svetog Georgija iz Karltona, kao i horu koji se zove Šalis Singers. Oni su, ustvari, muzičko društvo čiji članovi potiču iz mnogih sastava gde neguju između ostalog i keltsku muziku i drago mi je što smo večeras imali priliku da ih čujemo – istakao je otac Perić.

On je naglasio i značaj hora Lazarice za srpsku zajednicu Sidneja.

– Smatramo da je naš hor kao integralni deo naše parohije zaslužio ovakvo poštovanje i odziv naših gostiju, zbog svoje velike ljubavi i velikog truda kao i značaja za našu parohiju i širu zajednicu, jer njeguje našu duhovnu i tradicionalnu srpsku izvornu muziku. Oni daju veliki doprinos očuvanju kulture našeg naroda i misiji naše parohije. Hor Lazarice postoji više od dvadeset godina i broji tridesetak članova, a voleli bismo da nam se u narednom periodu pridruže i mlađi – poželeo je otac Miodrag Perić.

Bratski ruski hor

Škoti oduševljeni

Dugogodišnji član hora Lazarice je i Milica Kozlina, predsednica Kola srpskih sestara.

– U ovom horu sam dvadeset godina, a imamo članova koji su tu i duže. Trudimo se da pevajući čuvamo našu veru i tradiciju. Večeras smo imali čast da su nam gosti bili i Škoti koji su se oduševili našom crkvom. O tome svedoče i njihove reči da nikada pre nisu pevali na lepšem mestu. Stvorili smo tako još jedno prijateljstvo, što je svakako dobro i za našu zajednicu. I braća Rusi su nas počastili svojim pevanjem, a gospodin Tithy Simich peva i kod njih i kod nas i bratski se ispomažemo gde god je moguće – istakla je Milica Kozlina.

Zasluga Dragane Milanović

Velike zasluge za besprekorne izvedbe hora Lazarice pripadaju Dragani Milanović, koja ulaže veliko znanje i trud u upravljanju horom. O tome je govorila i Milica Kozlina.

– Kad se govori o Draganinom doprinosu, treba imati na umu da smo većina nas u horu amateri i da imamo duge probe. Gajenje ljubavi prema horu i pevanju je divno i mnoge nedaće koje imamo u životima lakše se podnose kad se ispeva sa svojim ljudima. Pevanja na bogosluženjima i venčanjima kao i na gostovanjima na koja nas pozivaju, zaista nas oplemenjuju. Koristim ovu priliku da pozovem sve naše ljude koji imaju talenta i ljubavi za muziku da se pridruže horovima u svim parohijama i da zajedno s njima upotpune svete liturgije – poručila je Milica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here