Neće biti drastičnog poskupljenja 2015.

0

Fonet/A. L.
Ljajić: Nema poskupljenja
 

"Vidim danima po novinama da će biti ovakvih i onakvih poskupljenja, država to ne može tako da predviđa, niti može da reguliše cene, sve je to stvar tržišta, ali u ovom trenutku nema razloga za drastično poskupljenje, posebno osnovnih životnih namirnica", rekao je Ljajić za Radio-telelviziju Srbije (RTS).

On je naveo da postoji više faktora koji ukazuju da neće biti poskupljenja, među kojima su i pad cena nafte i naftnih derivata, neposkupljenje struje, dobra poljoprivredna godina, ali i niska kupovna moć građana.

Govoreći o turizmu, Ljajić je istakao da je dobro što je budžetom za 2015. godinu predviđeno 2,5 milijarde dinara za infrastrukuturna ulaganja i pozvao lokalne samuprave da konkurišu za projekte u što većem broju.

Prema njegovim rečima, više od jedne milijarde namenjeno je za nove infrastrukuturne projekte, dok je preostali deo sredstava predviđen za izmirenje obaveza iz prethodnog perioda, kao što su izgradnja žičara na Zlatiboru i Kopaoniku.

"Bez obzira što imamo pad domaćih turista, mi imamo konstantan porast broja stranih turista. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja godinama beleži dvocifren rast stranih turista", rekao je Lajić i dodao da očekuje da će sledeća godina biti još uspešnija.

On je kazao da je ove godine zabeležen rast od 12,4 odsto, odnosno da je više od 900.000 stranaca posetilo Srbiju. Na taj način, prema njegovim rečima, u zemlju je ušlo više od milijardu evra.

"Ipak je to nedovoljno imajući u vidu kapcitete i mogućnosti koje možemo da ostvarimo, jer se Srbija sve više pozicionira kao značajna turistička destinacija", rekao je Ljajić.

Upitan o rekonstrukciji Vlade Srbije, on je naglasio da o tome nije bilo reči na sednicama vlade.

"Mi o tome nismo razgovarali, vlada ima prečih stvari i sada samo možemo da nagađamo ko će biti smenjen i da li će", rekao je Ljajić za RTS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here