EPA-EFE/DANIEL POCKETT
Zaključavanje donelo i obustavu rada

Novi Južni Vels i Viktorija neće preduzimati takozvanu nultu strategiju za omikron soj virusa korona, saopštili su poremijeri dve države.

U prevodu, zatvaranja granica i uvođenja dodatnih restrikcija neće biti, uprkos širenju nove varijante virusa korona u najmnogoljudnijoj australijskoj jurisdikciji. Naime, Novi Južni Vels je u ponedeljak zabeležio deset novih slučajeva ovog soja, od kojih se čak devet smatra za lokalno prenošenje.

Ukupan broj zaraženih omikronom u NSW sada je 25.

Viktorija za sada nema nijedan prijavljen slučaj, ali kako kaže premijer Dnijel Endrjuz to ne znači da se virus nije pojavio unutar države.

– Nećemo težiti “nultoj omikron strategiji“ jer smatramo da takav potez ne bi imao nikakvog smisla – rekao je Endrjuz.

Premijer Viktorije je dodao da dosadašnji nauč i podaci ukazuju na to da omikron jeste zarazniji, ali takođe i blaži od delta soja virusa. Endrjuz je istakao i da je u svakodnenoj komuniakciji sa premijerom NSW Dominikom Peroteom.

– Smatramo da je saradnja naših vlada dobra ne samo za građane Viktorije i Novog Južnog Velsa, već i za Australiju. Međutim, nećemo moći da utičemo ako neka druga država odluči da zabrani ulaz ljudima iz Viktorije i NSW zbog novog soja virusa – naglasio je Endrjuz.

Stav Peroteove vlade da se neće uvoditi nikakva dodatna ograničenja ili zaključavanja, potvrdio je i ministar zdravlja Novog Južnog Velsa Bred Hazard.

– Ne znamo koliko još različitih sojeva virusa može da se pojavi, ali namera naše vlade i vlade Viktorije s kojo blisko sarađujemo je da primenimo drugačiji pristup nego pre – istakao je Hazard.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here