pixabay.com

Finska i Švedska neće biti primljene u NATO na sledećem samitu alijanse, krajem juna u Madridu.

Kako je objasnio zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski, svaka od zemalja koje žele da postanu članice NATO mora najpre da sprovede određene reforme kako bi se dostigli standardi koje zahteva Alijansa.

– Mislim da je za Madrid prerano. Ako govorimo o prijemu novih članica u NATO, to je dug proces koji zahteva i procese u samim državama. Nije to ni tako lako, ni tako brzo, a potrajaće najmanje nekoliko meseci – rekao je Jablonski poljskom radiju RMF FM.

Prema njegovim rečima, Turska, koja se protivi članstvu Finske i Švedske, na kraju će pristati i neće blokirati taj proces.

Podsetimo, Švedska i Finska zvanično su podnele zahtev za članstvo u NATO 18. maja, napuštajući tako svoju višedecenijsku poziciju vojno neutralnih zemalja.

Da bi te dve zemlje postale punopravne članice NATO, potrebno je da svih 30 zemalja koje čine tu alijansu da svoj glas. Međutim, Turska je odmah rekla da neće glasati za prijem Finske i Švedske, a u prvoj procedure njihovog primanja čak je i blokirala taj proces.

Prema pisanju medija, sada se vrši veliki pritisak na te dve zemlje da popuste zahtevima Ankare, a u toku su i pripreme za razgovore između Finske, Švedske i Turske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here