Nećemo avansno plaćati Ukrajini tranzit gasa

0

Avansno plaćanje bi značilo da Rusija ponovo kreditira Ukrajinu: Aleksej Miler

 

"To apsolutno ne dolazi u obzir. Kada su u pitanju takozvane kompenzacije, praktično se radi o tome da ‘Gasprom’ kreditira ‘Naftogas’", rekao je Miler.

 

Miler je u intervjuu za rusku televizijsku stanicu "Rusija 24" rekao da se radi o tome da "Gasprom" treba ponovo da avansno plati buduće usluge za tranzit gasa preko teritorije Ukrajine, što znači kreditiranje koje treba da obavi "Gasprom".

 

On je podsetio da je stav Rusije jasno izneo predsednik Vladimir Putin u Milanu, kada je rekao da Rusija neće preuzimati nove obaveze finansiranja Ukrajine, prenosi TASS.

 

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger predložio je juče da Ukrajina iskoristi rusko avansno plaćanje za tranzit gasa za Evropu da otplati svoja dugovanja.

 

Etinger je rekao da Ukrajina mora da plati 3,1 milijardu dolara "Gaspromu" do kraja godine za već isporučeni gas.

 

Ruska kompanija obezbediće pet milijardi kubnih metara gasa Ukrajini uz mogućnost isporuke još pet milijardi. Određena je cena od 385 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, sa uračunatim popustom od 100 dolara (sa 485 dolara).

Popust važi samo za narednih šest meseci.

 

Nakon što Ukrajina vrati dve milijarde dolara kao deo svog duga "Gasppromu", ova ruska kompanija će obezbijediti najmanje pet milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here