Tanjug
Srce svima: Srpska lekarka

Lekari, medicinske sestre i tehničari, ali i kuvarice, čistačice, domari i drugi zaposleni u zdravstvu našli su se na prvoj liniji vatre u ratu sa pandemijom virusa korone. Ovi heroji našeg doba i sami obolevaju, muče ih neispavanost i umor, napetost od stalnog rizika, borba za svakog pacijenta, tuga za onima kojima nije bilo pomoći.

Sve priče o odricanju i podvizima zdravstvenih radnika tek će isplivati na površinu, kao i briga koja će ih tokom krize moriti i za svoje najbliže. Tako je na Tviteru zabeležen oglas lekara i medicinskih sestara beogradskog KBC Zvezdara, koji traže da iznajme stan, jer u retkim trenucima odmora ne žele da idu kući i dovedu porodice u opasnost od zaraze.

A i sami su žrtve opake bolesti. Na Beogradskom sajmu, koji je opremljen kao privremena bolnica za sve one koji su oboleli od virusa korone, a čije stanje ne zahteva bolničko lečenje, nalazi se i Branislav Stojković, doktor sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Doktor Stojković, međutim, na Sajmu nije u ulozi lekara, već kao jedan od onih kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom. On je snimio video-poruku i rekao da su na Sajmu svi dobro i da se bore da tako i ostane.

– Nažalost, ja sam jedan od zaraženih ovim novim virusom . Međutim, ovde su, hvala bogu, svi dobro. Znam da je to sad dosta popularno, ali bih želeo da se zahvalim svim kolegama kao i svima u državi koji se bore protiv ove opake bolesti i daju sve od sebe 24 sata da ovo prođe što bezbolnije i bezazlenije – rekao je dr Stojković.

Mi ćemo se vratiti

On je kazao da jedva čeka da ozdravi i da se opet pridruži kolegama u borbi protiv opakog virusa.

– Hvala svima još jednom i, molim vas, ostanite kod kuće i čuvajte se – poručio je dr Stojković.

Među herojima na vatrenoj liniji je i Ana Simović, glavna sestra Infektivne klinike Kliničkog centra u Kragujevcu.

– Ne pamtim da smo imali ovoliko posla. Ne zbog broja pacijenata nego zbog onoga šta treba da se pripremi, uradi i sprovede da bi se sprečilo širenje epidemije, ali i težnje da u lečenju budemo što uspešniji – kazala je Ana Simović.

U skafanderu 12 sati

Ona ima 20 godina radnog iskustva. Godine 2009. pregrmela je i pandemiju NiH1, odnosno svinjskog gripa, radeći u jedinici intenzivnog lečenja Centra za anesteziju i radiologiju. Međutim, kaže da tadašnja situacija ne može da se poredi s ovom.

– Najteže je gledati te ljude kako se bore sa virusom. Kod pojedinih pacijenata tegobe su teške – kaže Ana.

Međutim, ni njoj nije lako. Pod punom epidemiološkom opremom, koju čine skafander, maska i vizir, provede i po 12 sati.

– Veoma je napeto. Medicinske sestre i tehničari zamaraju se. Bilo nas je dovoljno na početku, ali sada nas je malo, ponekad je neophodan odmor. Vodi se herojska borba – kaže Ana i poručuje da neće posustati sve dok ovaj rat sa nevidljivim neprijateljem ne bude završen.

Sestre su vojnici

Ana Simović kaže da su sestre na Infektivnoj klinici vojnici.

– Mnoge imaju malu decu, ali nisu tražile da budu oslobođene, nisu odustale. Nisu nijednog trenutka izgovorile da se plaše. Iskreno, svi smo se bojali, ali sada vidim da smo spremni za težak zadatak koji je pred nama – kaže Ana.

Zaštita medicinara prioritet

Verica Jovanović, direktorka Instituta Srbije za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović – Batut” kaže da je prenos virusa korone s pacijenta na zdravstvene radnike posebnim merama sveden na minimum.

– I to se u jednom trenutku moralo dogoditi, ali se radilo na pripremi za takvu situaciju tako što se primenjuju lične zdravstvene mere, koje bi odložile ili čak sprečile da dođe do zaraze medicinskih radnika – rekla je Verica Jovanović.

Ona je navela da se moraju sprovoditi sve mere dezinfekcije u svim zdravstvenim ustanovama i da se medicinski radnici testiraju kao i svi drugi građani. Verica Jovanović kazala je da je zaštita zdravstvenih radnika prioritet, jer su na prvoj liniji susreta sa obolelima i s potencijalnim zaraženima.

Po hleb s penzionerima

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je među najodgovornijim ljudima u Srbiji za borbu protiv virusa korona, a i sam je penzioner i trpi iste nedaće kao ljudi njegove dobi.

– Imam 70 godina. Aktivan sam sada zato što sam dobio nalog. Po svim pravilima trebalo bi da budem u izolaciji u stanu. Ali jedino zato što sam angažovan moram da budem aktivan i imam za to posebno odobrenje – objasnio je Tiodorović.

Ovaj lekar, uprkos pritisku obaveza u ovo strašno vreme, ide u kupovinu samo kada i ostali penzioneri, nedeljom od četiri do sedam časova ujutro.

– Samo tada, samo u to vreme. I videli su me svi, i svi su bili prijatno iznenađeni. Ako ja ne bih poštovao pravila i epidemiološke mere, ko bi onda trebalo to da radi – kaže skromni čovek dr Branislav Tiodorović.