Tanjug
Pritisak: Ambasadori zapadnih sila u Beogradu

Zapad bi voleo da se Srbija svrsta na njegovu stranu u rusko-ukrajinskom sukobu i nastaviće s pritiscima na Beograd da to i učini, ocenio je za “Vesti” Milisav Paić, bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kluba, dodajući da ga ta situacija podseća na onu poznatu “izvini se Đuri što te tukao”.

On smatra da je podrškom teritorijalnom integritetu i miru, Srbija zauzela ispravnu poziciju i pokazala da ne podržava rat. Povodom stava da ne uvede ekonomske sankcije Rusiji, Paić ukazuje da smo, i sami bili žrtve i poslednji smo od kojih Zapad može da traži tako nešto.

Oslonac na neutralnost

– Srbija ne može da zaboravi šta su joj učinjeno tokom sukoba u SFR Jugoslaviji, devedesetih godina kada su nam bile uvedene sankcije, nezabeležene u svetu. A posebno kada su nas bombardovali 1999. godine. Sada je Rusiji sankcije uvela grupa zapadnih zemalja koja zahteva od svih država da ih slede, ali treba da znaju da je naša zemlja inače kao najveća žrtva desetogodišnjih sankcija, u principu protiv takve mere – kaže Paić.

Uz to, kaže Paić, Srbija i kao vojno neutralna zemlja ne treba da bude za sankcije.

– Pritisci Zapada su neprimereni i neosnovani, pa bi naše popuštanje pod ucenama bilo kapitulacija, srozalo bi nam ugled i uticalo na dostojanstvo. Srbija je protiv kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta drugih država, a zalaže se za osnovna načela Povelje UN u međunarodnim sukobima – kaže Paić i naročito ističe da je Rusija važna kao oslonac i podrška teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Prošli smo i gore

On je mišljenja da Srbiji ne bi trebalo da bude zamereno što nije uvela sankcije Rusiji, pošto je bila velika žrtva takvih mera. A povodom spekulacije da bi Srbija zbog neprihvatanja da sledi politiku sankcija Rusiji mogla i sama da bude kažnjena, Paić je ironično zapitao kako bi to bilo učinjeno, da li povlačenjem investicija i bezviznog režima? On je ponovio da Srbija ne treba da popušta u svojim stavovima.

– Pretrpeli smo i mnogo gore stvari od toga. Naš cilj treba da bude briga za unutrašnju stabilnost, a takođe da ne budemo uvučeni u sukobe sa kojima nemamo veze – zaključio je Paić.

Milisav Paić za najave pokušaja Zapada da izbaci Rusiju iz Saveta bezbednosti UN navodi da tako nešto nije moguće, ali i da bi takav potez srušio svetski poredak.

– U tom slučaju grupa država diktirala bi planetarne tokove i svi na svetu bi bili taoci takve politike – pojasnio je Paić.

Sačuvati mir: Građani Srbije

Ostajemo braća

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić mišljenja je da neće doći do pogoršanja odnosa sa Rusijom zbog glasanja Srbije u UN za rezoluciju kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu.

– Ono što je važno i što je temelj odnosa sa Rusijom, jeste da ne želimo da uvodimo restriktivne mere, odnosno sankcije. Jedno je pitanje političkog principa i teritorijalnog integriteta, a drugo restriktivnih mera, koje bi svakako imale posledice. Interes je da očuvamo naš teritorijalni integritet i naše nacionalne interese – rekao je Dačić.

Privreda će izdržati

Pofesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je povodom situacije u Ukrajini, da Srbiju i svet očekuje težak period.

– Ova kriza izaziva globalni potres posle one izazvane pandemijom od koje se svet nije oporavio. Srbija će trpeti mnogo više političke posledice i pritiske, ali ne možemo izbeći ni ekonomsku štetu koja će biti vezana za gas i izvoz na rusko tržište – kazao je Savić.

On ne očekuje da će Rusija otežavati Srbiji u ekonomskom smislu, jer će i Moskvi svaka saradnja dobro doći. Međutim, upozorava da bi srpski izvoznici mogli imati problem s naplatom već plasirane robe, a ubuduće i sa skupljim transportom.

Prema Savićevim rečima, Srbija i dalje može računati na povlašćenu cenu ruskog gasa, ali da će to malo vredeti ako se prekinu isporuke (preko Bugarske, članice EU i NATO).

– To je važno jer veliki gas koriste i strane kompanije u Srbiji, a one bi tada smanjile proizvodnju ili otpustile radnike. To bi značilo manje poreza i doprinosa za državu, pa i nižu stopu rasta BDP-a. U tom slučaju, deo tih kompanija mogao bi čak da ode iz Srbije, što bi bila velika opasnost – kaže Savić.

Bez nestašica

Savić naglašava da građani Srbije u svakom slučaju ne treba da brinu zbog nestašica hrane.

– U ovakvim situacijama je važnu sačuvati glavu na ramenima. Nismo bili gladni ni za vreme sankcija, pa nećemo ni sada – zaključio je Savić.

Cilj Zapada vlast nad planetom

Diplomata Milisav Paić je ocenio da situacija povodom rusko-ukrajinskog sukoba predstavlja potpirivanje vatre i pokušaj Zapada da stavi sve zemlje sveta na svoju stranu, s ciljem da arbitrarno određuje dalja planetarna kretanja. Pritom, gaze međunarodno pravo.

– Ako se setimo svih slučajeva od Iraka i Avganistana, Sirije, pa do danas, gde je sprovođena politička sila, onda vidimo da oni koji su najviše kršili međunarodno pravo s ciljem sopstvene dominacije, danas sebe predstavljaju kao lučnoše međunarodnog prava po kojem su gazili – istakao je naš sagovornik.

On je, podsećajući da je srpsko političko i vojno rukovodstvo završilo pred Haškim tribunalom, ukazao da se već pominju i optužnice Rusima pred tim sudom za stotinak žrtava, mada je u Avganistanu i na Bliskom istoku stradalo na stotine hiljada ljudi i niko nije odgovarao.