Tanjug
Foto: Ilustracija

Odluku o bojkotu predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora u Narodnoj stranci Vuka Jeremića doneli su jer ne veruju da će vlast omogućiti poštene i fer izbore, a očekuju da će se na isti korak odlučiti i druge članice Saveza za Srbiju.

Njihovom potezu prethodila je izjava potpredsednika NS Miroslava Aleksića da su predstavnici vlasti banalizovali diskusiju na trećem Okruglom stolu o medijima.

Član predsedništva NS Vladimir Gajić smatra da je bitno da odluku o bojkotu donesu sve članice SzS, a on se nada da će isto učiniti i Pokret slobodnih građana.

– Ukoliko Liga socijaldemokrata Vojvodine, radikali i Liberalno-demokratska partija idu na izbore, stvari na političkoj sceni će se raščistiti i biće jasno ko je uz vlast. Režimu je kao što vidimo stalo samo da SzS ne bojkotuje izbore, a očekujemo da će se narednih dana, a najkasnije do 15. septembra, svi u savezu odlučiti za bojkot – kaže Gajić za “Vesti”.

On najavljuje da će se 23. avgusta sastati sve opozicione stranke i pokreti koji su potpisali zajedničke uslove za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora, ujedinjenih u nameri da se izbore za fer izborne uslove.

– Već se vidi da na pomen bojkota kao jedinog opozicionog aduta vlast pokazuje da je u političkoj panici, jer su svesni da ćemo im oduzeti legitimitet – tvrdi Gajić.

On je uveren da iza okruglih stolova “stoje Aleksandar Vučić i Soroš”, a kako kaže ti razgovori vlasti i opozicije predstavljaju njihov pokušaj da se opozicija prevari i izađe na izbore kako bi srpska vlast pri donošenju odluke o Kosovu imala legitimitet.

Uveren je da će biti još zapadnih pritisaka na opoziciono učešće na izborima, a očekuje ih sa dolaskom od novog ambasadora SAD u Srbiju.

– Niko nas, što bi narod rekao, “nije zarezivao za suvu šljivu” dok nismo najavili bojkot, a onda su se i Brisel i Vašington podigli na noge – objašnjava Gajić.

Bojkot kao rizičan potez vidi vojvođanski akademik Jovan Komšić. Prema njegovim rečima, pitanje je ne samo u koliko medija se takav stav može saopštiti, već i to što se u ovom slučaju za bojkot zalaže Narodna stranka koja nije proverila volju naroda i postala parlamentarna na izborima, nego su joj naknadno pristupili neki poslanici. Komšić ne sumnja da će bojkotom biti bačena senka na izbore, ali je diskutabilno da li će to uticati na legitimitet.

– Na izbore će LSV i LDP, iako im istraživanja ne daju šansu za ulazak u Skupštinu. Oni izlaze kao opozicija, a moguće i DSS i SPAS Aleksandra Šapića, koji bi prema rejtingu mogli da postanu parlamentarni – kaže Komšić.

Prema njegovim rečima, nije dobro što je NS i deo opozicije bliži zamrzavanju konflikta nego rešenju za Kosovo, pa time i ruskom stavu.

– Nerešavanje problema Kosova vuče nas u ponor. Nije demokratija samo fer konkurentska borba za osvajanje vlasti, već i obezbeđivanje mira, napretka i poštovanja ljudskih prava. Ne treba da prizivamo odnose Palestine i Izraela, već da rešavamo naš problem, a tog rešenja nema bez komunikacije sa velikim silama – zaključuje Komšić.

Vlast kasni

Jovan Komšić smatra da je bilo bolje da vlast ne čeka Soroša i njegovu Fonadaciju za otvoreno društvo, već da ranije krene u dijalog.

– Dobro je što opozicija nije odbacila razgovore, već je išla na sastanke, ali je problem u tome što je malo vremana ostalo da se problemi reše dogovorom i da se u predizbornu kampanju uđe sa većim poverenjem opozicije da ih vlast neće medijski izmasakrirati – kaže Komšić.

Nema pomaka, nema ni svrhe

Vladimir Gajić (na slici) smatra da su tri pokušaja razgovora opozicije i vlasti bila sasvim dovoljna da se vidi da vlast nema nameru da bilo šta menja.

– Hteli smo da se ljubazno odazovemo okruglim stolovima, posebno što na njima učestvuju nevladine organizacije kao što je Crta. Očito ništa nismo postigli posle tri sastanka. Iako su naši zakoni dobri, vlast ih ne poštuje, a o primeni zakona sa njima nije moglo ni da se priča – kaže Gajić.