EPA/Etienne Laurent
Džo Bajden

Potpredsednik SAD Majk Pens poručio je u govoru treće večeri Republikanske nacionalne konvencije da građani neće biti bezbedni u Americi Džoa Bajdena i napao demokratskog predsedničkog kandidata kao nekoga ko želi da smanji budžet policiji.

– Džo Bajden kaže da je Amerika sistemski rasistička. Da policija u Americi ne tretira jednako manjine. Kada su ga pitali da li bi podržao smanjenje budžeta policiji, odgovorio je potvrdno – rekao je Pens.

– Istina je da nećete biti bezbedni u Americi Džoa Bajdena – istakao je Pens, koji se obratio iz Fort Mekhenrija u Baltimoru, gde su se 1814. američke trupe odbranile od napada Britanaca, što je inspirisalo i pisanje američke himne.

Predsednik Donald Tramp i njegove pristalice su optužile Bajdena da podržava pozive grupa “Black Lives Matter” i drugih da se ukine finansiranje policije, što je Bajden negirao.

Ali, Pens je tačno rekao da Bajden i njegova kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris žele da smanje budžet policiji i taj novac prebace drugim službama koje se bore protiv kriminala.

Pens je formalno prihvatio nominaciju za svoj drugi potpredsednički mandat ako Tramp pobedi na izborima 3. novembra. Pred suprugom Karen i oko 130 prisutnih koji su slušali govor, Pens je obećao da će “Tramp stajati uz policiju i da im nikada neće ukinuti budžet”.

U toku Republikanske nacionalne konvencije, u gradu Kenoša u Viskonsinu policijac je pucao u Afroamerikanca, što je izazvalo proteste i nerede.

Džejkob Blejk pogođen je u leđa i kako kažu njegovi roditelji, verovatno će ostati paralizovan. Na ulicama Kenoše paljeni su automobili i zgrade i ubijeno je dvoje ljudi, zbog čega je uhapšen jedan tinejdžer.

Tramp i Pens, uz druge govornike na konvenciji, stali su na stranu policije i protiv nasilnih demonstranata. U SAD traju protesti zbog rasne nejednakosti i policijske brutalnosti od 25. maja, kada je policajac u Mineapolisu ubio crnca Džordža Flojda.

– Nasilje u Kenoši mora da prestane – rekao je Pens i istakao da će Trampova administracija sprovesti red i zakon.

Na konvenciji su se pojavili i predsednik Tramp i njegova supruga Melanija, koja je u utorak uveče održala govor.

Na konvenciji u sredu uveče govorili su i senatorka Marša Blekbern iz Tenesija i Ričard Grenel, ambasador u Berlinu i specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Tramp će se obratiti poslednje večeri konvencije u četvrtak, iz Bele kuće, dok će u blizini biti organizovan i vatromet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here