pixabay.com

Vožnja može biti skupa, posebno ako se tokom leta vozite više da biste izbegli vrućine na otvorenom. Srećom, postoje načini da smanjite potrošnju goriva i uštedite novac. Nemačka organizacija TUV SÜD, poznata po sertifikaciji i inspekcijama, ponudila je nekoliko praktičnih saveta za ekonomičnu vožnju. U nastavku su neki korisni saveti koje možete primeniti već danas. 

1. Prebacivanje u viši stepen prenosa

Za efikasniju vožnju, prebacite u viši stepen prenosa kada vaš automobil dostigne 2.000 o/min. Mnogi vozači ostaju u nižem stepenu prenosa, ali već pri 50 km/h možete preći u četvrti, a zavisno od vozila i u peti stepen prenosa. Ovo može smanjiti potrošnju goriva za čak 50 odsto.

2. Približavanje semaforu

Kada vidite crveno svetlo na semaforu, skinite nogu s gasa i polako se približavajte. Izbegavajte naglo kočenje jer to povećava potrošnju goriva.

3. Održavanje umerene brzine

Na auto-putu, vožnja brzinom do 130 km/h je optimalna. Brža vožnja često ne donosi značajnu uštedu vremena, ali značajno povećava potrošnju goriva.

4. Smanjenje težine vozila

Oslobodite se nepotrebnog balasta u automobilu. Svakih dodatnih 100 kilograma povećava potrošnju za 0,3 litra. Takođe, dodatna oprema kao što su krovne kutije i nosači za bicikle narušavaju aerodinamiku i povećavaju potrošnju goriva.

5. Pravilno napumpane gume

Gume koje su samo 0,2 bara ispod optimalnog pritiska mogu povećati potrošnju goriva za 10 odsto. Redovno proveravajte pritisak u gumama kako biste osigurali optimalnu potrošnju goriva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here