Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ne smatra da je odluka da dođe na sahranu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija bila posebno hrabra, već da je to njegova dužnost, dužnost predsednika Srbije.

Radi se, kako je istakao o obavezi koja pokazuje bliskost Srbije i Crne Gore, ali i zajedničko jedinstvo srpskog naroda, što su stvari od presudnog značaja.

– Videli ste, optužuju me da vodim velikosrpsku politiku, a kada ih pitate na osnovu čega to govore, ne dobijete odgovor. Na drugoj strani kažu da ste nešto izdali, a kada pitate šta, onda vidite da su to neistine. To je nešto što slušam već osam godina, na šta sam već navikao – dodao je on.

Vučić je kazao da je mitropolit Amfilohije ostavio dubok trag u srpskoj savremenoj istoriji.

– Mi znamo koliko je veliki i važan bio, ličnost izuzetne harizme, fantastične borbenosti, čovek koji je čitavo jedno podneblje obeležio – kazao je Vučić.

Istakao je da se “Srbija ne meša u sastav vlade Crne Gore”.

Vučić je rekao da Srbija hoće najbolje moguće odnose za Crnoj Gori, ali da im se neće izvinjavati za svoje političke stavove.

– Ne pada mi na pamet – kazao je on.

Upitan o razgovorima sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, Vučić kaže:

– Oni su mi rekli da će da podrže vladu Kneževića, iako u njoj ne učestvuju. Ja sam rekao super. Vi donosite odluke, ja se ne mešam u to. To pokazuje koliko Srbija nema uticaj… Da ste mene pitali, ja to ne bih podržao – kazao je Vučić.

Vučić kaže da postoji nešto opasnije, što je kako kaže, druga opasna stvar.

– Imate ljude koji imaju tri, četri, pet odsto i hoće da upravljaju zemljom, jer imaju podršku tajkuna – kazao je Vučić.

Upitan da li bi smrt Amfilohija mogla da se odrazi na položaj SPC u Crnoj Gori i na srpski narod, Vučić je rekao da ćemo to tek da vidimo.

– Verujem da će i naša srpska crkva mudro vođena rukom patrijarha Irineja i vladika uspeti da dodatno podigne energiju srpskog naroda i želju da ostanu svoj na svom sa narodom sa kojima nose isto prezime – kazao je Vučić.

Navodi da veruje da će iz rada Amfilohija moći da se izvuče mnogo pouka.

“Ne mešam se u formiranje Vlade CG”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija ni na koji način ne meša u sastav nove vlade u Crnoj Gori, već da to rade druge zemlje, ali da tim drugim zemljama u Crnoj Gori to ne smeju da kažu.

Tako je odgovorio na pitanje novinara kako vidi poruke iz CG da se Srbija meša u sastav vlade u CG.

Vučić je rekao da kada nešto o vladi kaže američki ambasador ili neko drugi, onda niko ne reaguje, a Srbija se napada za mešanje bez osnova i pokrića:

– Sve se svodi na to da se suzbije uticaj Srbije i da se govori o navodnoj ugroženosti mnogih u regionu od strane Srbije, što je notorna neistina. Srbija je dobra i sve je dobro kada je Srbija slaba i bez uticaja i ekonomske snage, dok problem imamo ako Srbija krene da jača i postane snažnija. Onda Sbija nikome nije dobra i govore da vodimo hegemonističku politiku – istakao je Vučić.

Ponovio je da on, za razliku od Mandića i Kneževića, nikada ne bi podržao nikakvu manjinsku vladu.

Predsednik Srbije dodaje da se ispostavilo da oni i neće u fotelju, ali da su upravo oni koji su govorili da ih fotelja ne interesuje ušli u sve fotelje.

Ipak, kaže, ne interesuje ga ta vrsta licemerja i dvostrukih standarda.

Brine ga, kaže, jedan drugi, opasan fenomen, i u svetu, pa i u Srbiji, da ljudi koji imaju podršku tri ili četiri odsto glasača hoće da vladaju samo zato što imaju podršku tajkuna i medija.

Tako su, dodaje, i u CG neki rekli da neće da se vlada formira proporcionalno broju glasova, čime su poručili da ih baš briga za koga je glasao narod.

– Ipak, nećemo ni u to da se mešamo, samo nemojte da nam govorite da smo mi krivi. Srbija hoće najbolje moguće odnose sa CG i učinićemo sve da takve odnose i izgradimo, ali da se izvinjavamo svakome samo zato što brže napredujemo i imamo veću stopu rasta, ne pada mi napamet. Niti za nase političke stavove i zato što ću da se sretnem sa nekim od prijatelja, sa njima ću uvek da se sretnem i ako budu imali i nula odsto glasova – poručio je Vučić.

Vučić je ranije večeras bio gost Vijesti TV.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here