EPA-EFE/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) neće biti potpisan tokom njegove zvanične posete Beogradu.

– Ne postoji mogućnost da se potpiše Temeljni ugovor sada u Beogradu. On je odrađen u skladu sa svim zahtjevima koji proizilaze iz uporedne prakse sa svim prethodno definisanim ugovorima – sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom. Usaglašen je sa svim ustavnim i zakonskim normama, prevashodno poštujući Zakon o slobodi veroispovesti i naravno napravljen je tako da ne ugrožava bilo koju drugu versku zajednicu – rekao je Krivokapić.

To je predlog koji je, kako je dodao, otišao Svetom sinodu SPC koji ga još nije razmatrao.

– Onoga trenutka kada to oni razmotre, usaglase, mi imamo obavezu da povratno reagujemo, a nakon toga će se dogovoriti datum potpisivanja – rekao je Krivokapić i dodao da je on spreman da ga potpiše čim se steknu svi preduslovi.

Smata da Temeljni ugovor treba da bude potpisan u Crnoj Gori.

Krivokapić će 2. i 3. novembra boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji, gde ide na poziv predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić. Takođe će se sastati i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Rekao je da nije u novinarskom intervjuu rekao da će formirati partiju, jer nema vremena za to.

Kazao je da je pitanje bilo da li razmišlja da formira partiju.

– Prirodno je da svaki čovek razmišlja o nečemu što može da bude dobro. Ali nisam rekao ni da ću da osnovati tu partiju, nego baš naprotiv, rekao sam da ovakav posao, kao što je premijerski, koji radim najmanje 12-16 sati dnevno i subotom i nedeljom, ne daje mogućnost da se posvetim bilo kojoj drugoj aktivnosti. Nisam posvećen ni porodici, ni kumovima, ni prijateljima…Ja nemam vremena za to. Želim da u Crnoj Gori ostavim trag koji će osetiti svaki građanin – rekao je Krivokapić.

Kazao je da nema nameru da u ovom trenutku ulazi u jedan takav izazov, ali “ako se nešto desi u političkom smislu” da ne bi izneverio brojna očekivanja građana, tada bi svaki čovek rekao da je prirodno da pokuša da još jednom.

Krivokapić je kazao da razmišlja o formiranju Demohrišćanske stranke koja bi mogla, kako je naveo, pomiriti dva jaka ekstremizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here