pixabay.com

“IT sektoru Austrije i dalje nedostaje oko 10.000 visokokvalifikovane radne snage, a direktni i indirektni gubitak po nepopunjenom radnom mestu procenjuje se na oko 160.000 evra godišnje, što je ukupno 1,6 milijardi evra”, upozorova portparol IT sekcije u Privrednoj komori Austrije Martin Zandonela.

“To je ogromna šteta po austrijsku privredu”, konstatovao je on u izjavi novinarima.

Prema njegovim rečima, strukovni predstavnici već pet godina izdaju izveštaj o stanju u obuci i zaposlenju u IT sektoru, koji i ove godine pokazuje da postoji mnogo otvorenih radnih mesta.

“Borimo se sa stagnacijom”, kazao je Zandonela.

Izrazio je zabrinutost i zbog velike stope napuštanja IT studija, pre svega u prvim semestrima. Na stručnim visokim školama za IT je stopa napuštanja iznosila 44,9 odsto, a na Univerzitetima 50,6 procenata u školskoj godini 2017/2018.

Najviše visokokvalifikovane radne snage u IT sektoru nedostaje u oblasti razvoja softvera, upravljanja računarskim mrežama i IT bezbednosti. Takođe postoji velika potreba za radnom snagom u analizi podataka, automatizaciji, veštačkoj inteligenciji i kod interneta.

IT sektor od politike zahteva veće angažovanje u oblasti digitalizacije i želi koncept IT obrazovanja u školama. Predstavnik IT sektora naglašava da je potrebno da se u osnovnim školama uvede fiksna nastava informatike. Takođe se razmišlja da se za maturante uvede izučavanje IT zanata.

“IT sektor nije klasična privredna grana za zanate. Ali trenutno vidimo da postoji razmišljanje o tome”, naveo je Zandonela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here