Pixabay.com

Mnogi građani Srbije u “niskom startu” čekaju odluku vlasti u Grčkoj o otvaranju granica i trenutak kada će “dunuti” u pištaljku i označiti eventualni početak letnje sezone. Iako se još ne zna kada će granice biti otvorene, mediji danima pišu da će hoteli, oni koji rade tokom cele sezone, biti otvoreni od 1. juna.

Vlasnica turističke agencije na Tasosu „Nikana“, Ana Nikolić, kaže da bi apartmanski i hotelski smeštaj u kojima gostuje 99 odsto srpskih turista trebalo da bude otvoren između 15. juna i 1. jula.

– Grčka još nije odlučila kada će otvoriti granice i čeka dogovor Evropske komisije u vezi sa tim. Ali čak i ako dogovor ne bude uskoro postignut Grčka planira da sama donese odluku o otvaranju granica i ka zemljama članicama EU i onima koje nisu članice”, rekla je za portal B92 Nikolić.

Ona je dodala da se vlasnici nadaju da će sezona početi što je ranije moguće jer većina njih živi od turizma i letnje sezone.

– S jedne strane svesni su da je važno da se ostrvo sačuva od širenja virusa do sezone, a sa druge se plaše da će prekasno otvaranje sezone uticati na manju posetu. Turisti su sada u neizvesnosti i čak i oni koji bi rezervisali smeštaj plaše se da to urade jer ne znaju kada će granice, ostrva i hoteli biti otvoreni ponovo – rekla je Nikolić.

Kako napominje, sva grčka ostrva zatvorena su do 18. maja. U međuvremenu može da dođe do promena u smislu da se pristup ostrvima omogući ranije ili da se produži zabrana.

Kakve će mere biti na plaži

Na pitanje da li se zna koje će mere biti donete kada su u pitanju smeštajni objekti, ona je rekla da se ne priča o svakodnevnoj dezinfekciji, ali da svi smatraju da će biti neophodna kompletna i temeljna dezinfekcija apartmana prilikom smene gostiju.

Nikolićeva podseća da bi od sutra zvanično trebalo da bude dozvoljeno kupanje u moru, a za dve nedelje ili najkasnije od 1. juna da se otvore organizovane plaže. Navodi i da će kao sigurna mera biti distanca od dva metra između setova ležaljki i suncobrana i isto rastojanje između stolova u barovima i restoranima kako na plaži tako i na šetalištu.

– Nikakvih drugih pravila neće biti na plažama jer je na otvorenom prostoru dovoljna distanca. Nošenje maski i rukavica na plaži grčki epidemiolozi ne preporučuju. Grčki ministar turizma je najavio da će u narednim danima objaviti odluke o merama koje se odnose na plažu i hotele. Rekao je da će odluka biti doneta na osnovu saveta zdravstvenih stručnjaka – objasnila je Nikolić.

Zdravstveni pasoši ili karantin

Ona navodi da se srpski turisti najviše postavljaju pitanja koja se odnose na karantin po ulasku u Grčku i takozvani zdravstveni pasoš.

– Karantin po ulaksu u Grčku ne postoji kao opcija i neće biti uveden ako situacija naravno bude stabilna kao sada. Što se tiče zdravstvenog pasoša, odnosno neke potvrde da osoba koja ulazi u Grčku nije zaražena o tome se uveliko priča ali takođe na nivou EU. Očekuje se da bude doneta zajednička odluka kako će potvrda izgledati, odnosno da li će biti potrebnan negativan rezultat na virus korona u zemlji iz koje putnik dolazi ili će se na granici vršiti brzi test ili merenje temperature – kazala je Nikolić za B92.

1 COMMENT

  1. Lako ćemo sa Grcima, oni će se organizovati tako da za goste uvek bude i bezbedno i komforno, ali se postavlja pitanje šta ćemo kad se vratimo? Hoćemo li zdravi i pravi morati da čamimo u karantinu u nekom od izbegličkih logora besmislenih 28 dana u sred leta? To vi nama recite gospodo!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here