Nega stopala

0

 

Kupka za stopala

 

Nega stopala počnite kupkom, ali pre nego što stopala uronite u mlaku vodu, dodajte u nju nekoliko kapi pene za tuširanje ili, prema bakinom receptu, malo morske soli kako bi koža omekšala. Možete dodati i kašiku maslinovog ili bademovog ulja.

 

Posle 10 do 15 minuta, koliko je potrebno da stopala držite u kupki, počnite da uklanjate zadebljalu i ispucalu kožu na petama. Kamenom za pete masirajte grube, otvrdnule delove stopala.

Posebnu pažnju posvetite noktima. Kako biste sredili kožicu oko noktiju, umasirajte kremu u to područje i pomoću štapića od vate polako gurajte kožicu prema korenu nokta. Stopala dobro osušite, posebno između prstiju.

 

Lak za nokte

 

Prvo ravno skratite nokte, a potom ih oblikujte turpijom povlačeći je od spolja prema unutra, da biste zaoblili uglove noktiju. Grubljom stranom oblikujte nokat, a finijom ga ispolirajte. Razdvojte nožne prste posebnim odvajačem ili vatom i pažljivo nanosite lak od korena prema vrhu nokta. Kad se lak osuši, utrljajte hranljivu kremu za stopala.

 

Nahranite kožu

 

Temeljno ostružite grubu kožu sa pete. Pokušajte da svaki put prilikom tuširanja uklonite zadebljanja strugalicom ili kamenom. Nakon toga obavezno umasirajte masnu kremu da bi koža omekšala. Ponekad uradite i piling stopala da bi hranljive materije iz kreme što dublje prodrle u kožu. Ukoliko imate posebno suvu kožu, utrljajte kremu pre spavanja i obujte pamučne čarape. Tako će koža tokom noći bolje upiti hranljive sastojke iz kreme.

 

Znojenje

 

Ako vam se noge mnogo znoje i imaju neprijatan miris, koristite sprejeve za stopala, balzame i kupke koje sadrže aktivne materije koje sprečavaju razvoj bakterija i nastanak neugodnog mirisa. Obavezno dva puta dnevno operite stopala preparatima koji sprečavaju prekomerno znojenje, a posle pranja koristite puder za stopala.

 

Nemojte kupovati zatvorenu obuću od materijala koji „ne dišu”, kao ni sintetičke čarape. Ako nosite sportsku obuću, pokušajte da što kraće budete u patikama i redovno ih perite. Nosite prozračnu, udobnu obuću od prirodnih materijala, kože i platna. Naravno, to važi i za sandale. Ponekad u cipele možete staviti malo pudera ili, pre nego što se obujete, stopala poprskajte sprejem za revitalizaciju.

 

Ako su vam stopala uvek hladna i često se znoje, imate lošu cirkulaciju. Za poboljšanje cirkulacije jednom nedeljno pažljivo izmasirajte stopala. Posle kupke masirajte stopala od vrha prstiju, preko stopala do članaka i sve do lista. Jagodicama prstiju masirajte stopala, a potom svaki nožni prst posebno, koristeći posebno ulje za masažu ili hidratantnu kremu.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here