EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Austrija će pooštriti režim ulaska u zemlju, smanjenjem izuzetaka, kao i ukidanjem mogućnosti skraćenja karantina negativnim testom, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Nehamer je, na konferenciji za štampu, podsetio da je strožiji režim ulaska u zemlju, u sklopu epidemiolosskih mera, uveden 19.decembra, koje će sada biti dalje pooštrene.

„Od 19.decembra je na granicama sprovedeno više od tri miliona kontrola putnika, i oko 200.000 osoba je upućeno u karantin”, preneo je on.

Najavio je da ostaju do daljeg granične kontrole prema susedima Češkoj; Slovačkoj, Mađarskoj, i Sloveniji.

Nehamer je dodao da se smanjuje i broj izuzetaka od obaveznog karantina i onlajn registracije pred dolazak u Austriju.

Tako će prekogranični radnici morati ubuduće da se registruju, i moraće da jednom nedeljno obave PCR ili antigensko testiranje, čiji rezultat mora biti negativan.

Što se ostalih koji ulaze u Austriju tiče novom uredbom, kako je najavio, biće ukinuta mogućnost „oslobađanje” od karantina nakon pet dana izolacije negativnim testom.

Naime, sada će sve osobe, kaže, morati u desetodnevni karantin, nakon kojeg će morati da se testiraju i moćiće da iz izolacije izađu ako imaju negativan test.

Nehamer je rekao da se vlada odlučila na obazrive korake otvaranja, a da istovremeno virus nije izgubio na opasnosti zbog čega će biti pooštrene kontrole poštovanja epidemioloških mera.

S tim u vezi doneta je, kako je preneo, odluka o povećanju novčanih kazni.

Do sada je nenošenje zaštitne maske „koštalo” 25 evra, a nepoštovanje distance od dva metra 50 evra.

Novom odlukom vlade kazne za kršenje ove dve epidemiolosske mere stajaće 90 evra.

Nehamer je najavio i povećanu kontrolu u skijaškim centrima, kako se ne bi ponovile slike o velikim gužvama.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here