EPA/Steffi Loos
Austrijski kancelar Karl Nehamer

Austrijski kancelar Karl Nehamer čestitao je danas u Hrvatskoj na ulazak u Šengen i istakao da se protivljenje Beča proširenju zone Šengena ne odnosi na Hrvatsku.

Nerhamer je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je kazao da je ulazak Hrvatske u Šengen od 1. januara naredne godine bila glavna tema njihovog susreta.

– Ovo je bila prilika da kancelaru još jednom pojasnimo šta je sve Hrvatska od 2016. do danas – rekao je Plenković.

Ovo je, kazao je, bila i prilika da austrijskom kancelaru pokaže šta je Hrvatska sve učinila do danas i koliko je kriterijuma ispunila.

– Mi smo u celom procesu jasno kazali da smo spremni dodatno pojasniti ako bilo koja članica ima bilo kakvo pitanje ili zabrinutost u pogledu našeg ulaska u Šengen. To smo učinili i danas, ne u kontekstu nekih specifičnosti Hrvatske ili problema, nego u širem kontekstu s kojim je Austrija suočena – kazao je Plenković.

Pojašnjavajuci problem, Plenković je rekao da je reč o povećanju broja tražilaca azila.

– Dinamika ilegalnih migracija preko balkanske rute se povećala, imamo oko 130.000 zabeleženih migranata. I sa te strane smo svesni posebnih zabrinutosti s kojima se susreće Austrija – rekao je Plenković.

Istakao je da je u razgovoru sa austrijskim kancelarom pojašnjeno da ti migranti u Austriju ne dolaze preko Hrvatske, već sa teritorija drugih zemalja.

Rekao je i da su zajedno zaključili da će Hrvatska ceniti austrijsku podršku ulasku u Šengen.

Nehamer je, između ostalog, rekao da je Austrija pred jednim od najvećih izazova.

– Želim da vam čestitam na ulasku u evrozonu i važno je postaviti dalje korake bitne za budućnost. Austrija se danas nalazi pred jednim od najvećih izazova među svim članicama EU zato što imamo ogroman pritisak zbog ilegalnih migracija uprkos tome što smo zemlja koja nema spoljnu granicu EU – rekao je austrijski kancelar.

Dodao je da se trenutno raspravlja o proširenju Šengena, a istovremeno Austrija ima nedovoljno zaštićenu spoljnu granicu.

– Po našem mišljenju to ne mmože tako da ide, biće potrebno preduzeti neke mere – rekao je Nerhamer.

– Kada govorimo o proširenju Šengena, a pritom kritikujemo plan koji Evropska komisija treba da predoči s obzirom na ove probleme koje smo izneli, važno je reći da se to ne odnosi na Hrvatsku. Posebno će se glasati za Hrvatsku, a posebno za Bugarsku i Rumuniju –  rekao je, između ostalog, Nehamer.

Istakao je i da je potrebno promeniti sistem i ojačati spoljne granice da bi slobodno kretanje unutar Šengena bilo moguće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here