EPA/Martin Divisek
Kancelar Austrije Karl Nehamer

Posebno u vreme rata u Ukrajini je privilegija živeti u miru, za šta je najbolji garant EU, podvukao je danas austrijski kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je, na 18. Salcbursskom evropskom samitu, rekao da u EU sa mnogo različtih interesa nikada neće biti jednostvano, ali da treba prestati sa buđenjem nada koje ne mogu biti ispunjene.

– Svaki kompromis koji se nađe uz toliko različitih interesa je veliki uspeh – objasnio je on.

Prema njegovim rečima sankcijama protiv Rusije je cela EU pokazala jedinstvo, jer je u celoj Evropi jasno da više ne sme da se vodi politika na evropskom tlu vojnim sredstvima.

Sada je, kaže, izazov da se očuva to jedinstvo i nađe odgovor na pitanje koje su sankcije dovoljno efikasne i kako se dalje ophoditi prema tom ratu.

– Jedinstvo EU je važan signal onome koji je počeo rat, a to je Ruska Federacija –  podvukao je Nehamer.

Izrazio je žaljenje što Evropska komisija po pitanju migracije predugo nije delovala, iako su mnoge države članice već godinama upozoravale na ovaj problem.

Komisija je kasno predala predloge, a nije ih ni dovoljno brzo primenila, dodao je on.

Preneo je da su članice jedinstvene da je neophodno imati brz postupak za rešavanje molbi za dobijanje azila na spoljnoj granici EU, te i brzo vraćanje migranata.

Da je aktuelni sistem azila potpuno neuspešan pokazuje činjenica da je Austrija suočena sa ogromnim brojem tražilaca azila, koji je tera da postavlja šatore za smeštaj, a od EU ne dobija nikakvu pomoć, konstatovao je kancelar.

U energetskoj krizi se, smatra, EU pokazala snažnijom nego što se od nje očekivalo.

Ukazao je da je Austrija ostvarila popunjenost svojih gasnih skladišta od 85 odsto, a cilj je bio 80 procenata, uz smanenje ovisnosti od Rusije sa 80 na 50 odsto, što je i dalje previsoko.

Nehamer je istakao da EU mora zajednički kupovati gas, kako bi doprinela smanjenju cene.

Što se proširenja EU tiče kaže da sebe Austrija posmatra „graditeljem mostova” ka Zapadnom Balkanu, posećajući na zalaganje za početak pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, i status kandidata za BiH.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here