EPA
Migranti u Bosni

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer želi da se ilegalni migranti koji nemaju izgled na dobijanje azila u zemljama EU, vraćaju već iz Bosne i Hercegovine u njihove zemlje porekla.

Nehamer, koji će od 27. do 29. aprila boraviti u poseti Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji, objasnio je da planira pilot projekat za vraćanje u zemlje porekla migranata bez mogućnosti dobijanja pravo na boravak u zemljama EU.

– Želimo da sa BiH organizujemo čarter let koji bi već odatle migrante bez mogućnosti boravka vraćao u zemlje porekla – kazao je Nehamer za austrijski javni servis ORF.

Istakao je da bi se na taj način ljudima u zemljama porekla ilegalnih migranata pokazalo da nije korisno dati hiljade evra u ruke krijumčara, jer nemaju izgleda na pravo boravka u EU.

Nehamer je najavio da se preko “Platforme protiv ilegalne migracije” namerava pojačano podržavati projekti na licu mesta na terenu.

Tako, na primer, austrijski službenici treba da obučavaju graničare u Tunisu, jer iz te zemlje preti sve veća infiltracija islamskih terorista.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime