EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Ministar unutrassnih poslova Austrije Karl Nehamer boravio je danas u Severnoj Makedoniji, na početku posete državama Zapadnog Balkana, sa ciljem promovisanja svog plana repatrijacije iregularnih migranata koji nemaju šanse na boravak u zemljama EU.

Nehamer je najpre obišao austrijske policajce koji makedonskim graničarima pomažu u obezbeđivanju međe kod Đevđelije.

Ukupno 15 austrijskih policajaca stacionirano je na tom prelazu ka Grčkoj.

U razgovoru sa makedonskim policijskim rukovodstvom i zamenikom ministra unutrašnjih poslova Nazimom Bušijem ponudio je upućivanje još deset policajaca radi ispomoći na državnu među Severne Makedonije.

Takođe ponudio je i jedan dron za nadzor zelene granice.

– Policajci daju veliki doprinos zaštiti granice i borbu protiv ilegalne migracije u Severnoj Makedoniji, a time štite i našu granicu – rekao je Nehamer.

Austrijski policajci na prelazu Bogorodica upravljaju kamerama za noćno praćenje prelaza, kontrolišu teretne vozove i patroliraju sa svojim makedonskim kolegama duž zelenog pojasa.

Nedeljno se u tom pograničnom prostoru uhvati 300 do 500 ilegalaca, a najviše među njima su trenutno Avganistanci.

– Sa deset dodatnih policajaca i jednim dronom želimo da masivno pojačamo borbu protiv krijumčara ljudi – poručio je Nehamer.

Nehamer želi sa zemljama duž balkanske rute da izradi plan za repatrijaciju iregularnih migranata, koji već iz tih zemalja treba da se vrate u države porekla.

Nakon Makedonije, gde će sutra obići još prelaz prema Srbiji, Nehamer putuje u Bosnu i Hercegovinu, a u četvrtak doputovaće u posetu Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here