EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Neuspeh evropske politike azila se manifestuje na spoljnim granicama EU, ocenio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Nehamer je za nemački dnevnik Velt rekao da ne bi svake godine bilo stotine hiljada migranata ukoliko bi funkcionisala zaštita spoljnih granica EU.

On je kazao da zemlje poput Hrvatske i Grčke na spoljnoj granici EU obavljaju odličan posao i naglasio da Unija te zemlje ne sme ostaviti same.

– Umesto da uspostavi funkcionišuću zaštitu spoljne granice Evropska komisija već šest godina raspravlja o raspodeli izbeglica. To nema smisla, jer bez zaštite spoljnih granica nikada nećemo postići dogovor o raspodeli. To vam mogu garantovati – poručio je Nehamer.

On je kritikovao i to što pripadnici Fronteksa samo nadziru spoljnu granicu, umesto da aktivno pomognu u njenoj zaštiti.

Zatražio je ponovo promenu stava u politici EU prema migrantima, te najavio da će Austrija pokrenuti pitanje kako EU sa svojom ekonomskom moći od 450 miliona ljudi može navesti tranzitne zemlje poput Tunisa ili Maroka da na svojoj teritoriji ilegalne migrante smeštaju u centre za prihvat umesto da ih propuštaju ka Evropi.

Takođe je poručio da Austrija nije spremna na dalji prihvat izbeglica iz Avganistana, ali ni onih iz tzv. programa preseljenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here