EPA/Max Brucker
Austrijski kancelar Karl Nehamer

Sada je važno da se učini sve kako se rat sa istočnih granica Evrope ne bi proširio na centralni deo kontinenta, istakao je, misleći na Zapadni Balkan, austrijski kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je, na otvaranju Evropskog foruma Alpbah, naglasio da je zbog toga važno da se odgovarajuća perspektiva da celom Zapadnom Balkanu.

Ukazao je na tenzije u BiH i na Kosovu.

Nehamer se založio za nastavak pregovora i u vezi ukrajinskog konflikta. Kazao je da neće biti brzog kraja rata, ali da je neophodno održavati kontakt sa Rusijom.

Nehamer se jasno izjasnio za zadržavanje sankcija protiv Rusije, rekavši da je to nešto što se mora učiniti. Medjutim, istakao je da je opravdano da se postavi pitanje da li sankcije pogađaju više Rusiju nego EU.

Ruska agresija na Ukrajinu glavna je tema Evropskog foruma Alpbah, koji se ove godine održava  pod motom “Nova Evropa”. Gost otvaranja bila je predsednica Moldavije Maja Sandu, koja je poručila da cela Evropa mora pomoći Ukrajini, jer Ukrajinci brane celu Evropu.

Na pitanje da li postoji opasnost da Rusija napadne Moldaviju, Sandu je istakla određenu nemoć svoje zemlje.

– Naravno da su rizici veliki, i niko se ne može osećati bezbednim. Moldavija je fragilna demokratija bez snažne odbrane – objasnila je ona.

Sandu je apelovala na EU da i njenoj zemlji, kao i Ukrajini, da iskrenu pristupnu perspektivu. Zatražila je od EU veće napore protiv dezinformacija, rekavši da su one postale sve veća pretnja. Takođe je kazala da je neophodno da Evropa brže uspostavi energetsku bezbednost.

Prethodno je predsednik Foruma Alpbah Andreas Trajhl istakao da je neophodna snažna evropska odbrambena arhitektura.

– Cenim NATO, ali Evropa mora biti samostalno u mogućnosti da štiti svoje granice – podvukao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here