Privatna arhiva
Karl Nehamer

Istraga Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma i austrijske policije, u vezi nasilnih okršaja kurdskih i turskih demonstranata u Beču, doveli su do otkrivanja jedne turske špijunke, preneo je danas ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je jedna osoba turskog porekla prosleđivala informacije Erdoganovom režimu i priznala je da je članica špijunske mreže.

Nehamer je, s tim u vezi, zapretio diplomatskim merama.

– Turskoj špijunaži nema mesta u Austriji – poručio je on.

Nehamer je preneo da je lice o kojem je reč, bila u zatvoru u Turskoj, a da je pristala na špijunažu kako bi se iz njega izbavila.

Ona je pristala da špijunira tursku dijasporu.

Državno tužilaštvo, kako je najavio, podići će optužnicu za špijunažu protiv tog lica.

Već početkom jula Nehamer je rekao da iza nasilja na ulicama u 10. bečkom okrugu stoji uticaj Turske.

Policija je, tokom demonstracija, spazila da su lica, koja nemaju veze sa nadležnim organima, snimali i slikali proteste, što je ukazivalo na špijunsku delatnost.

U Turskoj, kako je ukazao Nehamer, jedna osoba je saslušana od strane turskih vlasti, a tom prilikom su joj pokazane fotografije sa skupa u Beču.

– Ovaj slučaj pokazuje kojom enegerijom i upornošću se pokuša uticati na austrijsku tradiciju slobode okupljanja – kazao je on.

Ministarka za pitanja integracije Suzane Rab naglasila je da Turska želi da stvori podele u austrijskom društvu i dodala da je turski uticaj “otrov” za integraciju.

– Erdoganova ruka seže do 10. bečke opštine. Preko udruženja i džamija se utiče na ljude turskog porekla – kazala je ona.

Nehamer je najavio da će ovaj problem „internacionalizovati“ i preneo da je svog nemačkog kolegu Horsta Zehofera već upoznao sa ovim slučajevm.

Kazao je da Evropa zajednički mora da se bori protiv uticaja Ankare.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here