Privatna arhiva
Karl Nehamer

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer preneo je danas da je policija do sada podnela 1.200 prijava protiv građana koji nisu poštovali mere vlade o ograničenju slobode kretanja.

– Većina građana se pridržava mera. Ima pet odsto stanovništva koje još nije razumelo da svojim delovanjem može i mora da spašava živote i zbog toga policija drastično kažnjava prestupe – objasnio je Nehamer na konferenciji za štampu.

Rekao je da je podneto 1.200 prijava protiv lica koja nisu želela da poštuju nalog vlasti, navodeći da su predviđene novčane kazne drastične, i iznose za pojedince do 3.600 evra, a za, na primer, ugostitelje, koji ne poštuju odluku o zatvaranju svoje kafane, kafića, restorana, i do 30.000 evra.

Tako je na primer u Filahu “uhvaćena” jedna frizerka kako fenira mušteriju i pored zabrane rada, za šta joj je izrečena kazna u visini od 600 evra.

– Moj apel je da se pridržavamo mera i preporuka, jer to nije teško. Držimo metar razmak prema drugima, ne izlazimo iz kuća ako ne postoji potreba. Samo na taj način možemo uspešno da se borimo protiv korona virusa – rekao je on.

Ukazao je da postoje, kao i u svakoj krizi, ljudi koji pokušavaju da je iskoriste u ličnu korist, te upozorio na razne ponude preko interneta.

– Budite posebno obazrivi u vezi ponuda preko interneta – kazao je Nehamer.

Naveo je i da je 3.600 vojnika preuzeto da rastereti policiju, i da oni čuvaju kritičnu infrastrukturu, kao i ambasade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here