Tanjug

Iako je kriza izazvana pandemijom finansijski ozbiljno ugrozila brojne sektore, gradnja u Srbiji nije zaustavljena. Tokom 2020. podneto je čak 116.737 zahteva za građevinsku dozvolu, što je za osam odsto više nego 2019.

Efikasnost su zadržali i službenici zaduženi za obradu zahteva, pa je do februara ove godine rešeno 98 posto zahteva, od čega 86 procenata sa pozitivnim ishodom, zaključak je Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Prema podacima NALED-a, na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola prošle godine su se našli Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor, Kragujevac i Šabac.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije potvrđuje za “Vesti” da se u Srbiji gradi više nego ikad.

– Imamo gradilišta širom Srbije i građevinska industrija će, kako stvari stoje, da nas izvuče u ovom periodu krize sa pandemijom korone. Gradnja puteva, mostova i čitavih stambenih blokova ono je što možete videti na svakom koraku kod nas. I to nije samo gradnja. Građevinska industrija direktno ili indirektno na ovim gradilištima zapošljava više od 200.000 ljudi. Angažovani su i proizvođači stolarije i podova, kao i drvna i hemijska industrija. Samo je bitno da se ovako nastavi – ističe Rodić.

Najviše se gradi u Sremu, gde je ukupno 35,2 odsto novogradnje, zatim u Beogradu, gde je izdato 13,1 odsto dozvola, a zatim u Banatu i Mačvi. Ipak, vrednost radova najveća je u prestonici, što je i očekivano.

Savez za imovinu i investicije uputio je i niz inicijativa Vladi Srbije i resornim institucijama za rešavanje pitanja imovine u Srbiji i unapređenje uslova za gradnju i investicije.

Među njima se izdvajaju predlozi za omogućavanje besplatnog upisa u katastar u naredne dve godine kako bi se građani podstakli na upisivanje nepokretnosti, ukidanje zakona o konverziji koji ne ostvaruje ciljeve zbog kojih je donet i blokira izgradnju, produženje roka za legalizaciju i omogućavanje masovnog ozakonjenja gde ne postoje sporovi nad nepokretnostima.

Šampioni iz Sopota

Među opštinama sa brojem zahteva većim od republičkog proseka vodeće pozicije pripale su Sopotu, Novom Bečeju i Surčinu. Među opštinama sa brojem zahteva ispod republičkog proseka najefikasniji su bile Svrljig, Beočin i Lajkovac. Inače, znatno je skraćeno i vreme izdavanja građevinskih dozvola, jer u nekim opštinama i gradovima procedura traje 24 sata.