Lična arhiva
Uvek drag gost: Arno Gujon na proslavi Dana zastave u Salcburgu

Povodom nedavnih napada na rad Arnoa Gujona, direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, u kojima su i Srbi u dijaspori nazivani izdajnicima, kolaboracionistima i drugim pogrdnim imenima, oglasili su se Srbi iz Austrije.

Učinili su to Aleksandar – Saša Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora i Kulturno sportskog društva Bambi, Saša Božinović, potpredsednik ASSF i SKC “Stevan Mokranjac” i predstavnici drugih kulturno-umetničkih društva u sastavu Austrijskog saveza srpskog folklora.

Predstavnici društava koja decenijama čuvaju srpski jezik, tradiciju i kulturno nasleđe ne mogu da se pomire i prihvate navode u pojedinim medijima.

– Takvi navodi su nečuveni i besmisleni. Ne znamo, niti nas interesuje sa kojim ciljem neko kroz medije napada na prvom mestu Gujona u kojem su naših društava u dijaspori posle dužeg vremena pronašla sagovornika. Sa njim smo izgradili jedan kvalitetan komunikacioni most sa Ministarstvom spoljnih poslova i drugim institucija Vlade Srbije – ističe Aleksandar Stanković.

On podseća da je nedavno imao sastanak sa Gujonom u Srbiji povodom Austrijske smotre srpskog folklora i još jednom se uverio u njegovu veliku volju za kvalitetnu saradnju, na čemu su neizmerno zahvalni.

Podrška: Saša Božinović (prvi zdesna)

– Pružamo podršku Gujonu i cenimo njegovu neizmernu ljubav prema Srbiji. Sramota je da u današnje vreme nas koji smo se opredelili da ovde živimo i radimo, a na svaki način podržavamo svoju otadžbinu, neko naziva izdajnicima – kaže Saša Božinović.

Razlozi zbog koji su se državljani Srbije prethodnih decenija našli u Austriji, ali i drugim državama sveta su različiti, a kakvi god da su, nisu razlog za osuđivanje i etiketiranje raznim nazivima, smatra Aleksandar Stanković.

– Naši ljudi vole svoju zemlju i krajeve iz kojih dolaze. Kroz samoorganizovanje u raznim kulturnim i prosvetnim društvima i kroz svoju privrednu i ekonomsku delatnost, na svaki mogući način pokušavaju da pomognu svom narodu koji živi i radi u Austriji, ali i matici.

Obećao dolazak na smotru: Gujon i Stevanović nedavno u Beogradu

Poboljšan ugled u svetu

– Prilično dugo smo pozivali i čekali mogućnost da ostvarimo kontakte sa predstavnicima naših institucija u Srbiji i sada smo dobili priliku za tako nešto. Zahvaljujući savremenim medijima i socijalnim mrežama pruža nam se prilika svima da vidimo šta su ministarstvo na čelu sa Nikolom Selakovićem i Uprava sa Gujonom u prethodne dve godine uradili ne samo za Srbe u dijaspori i regionu već i u samoj Srbiji poboljšavajući ugled našeg naroda u svetu – dodaje Stanković.