Vesti

Mladi vaterpolisti Lozan Natasijona danas kreću u pohod na titulu državnog prvaka Švajcarske u uzrastu do 15 godina. Ekipa koju predvode četvorica igrača srpskog porekla veruje da može do trofeja jer će okršaje s pet konkurenata na završnom turniru voditi u svom bazenu i pred svojim navijačima.

Optimizmom se naoružala i predsednica kluba Ivana Janković, ponosna na generaciju vaterpolista koja do sada nije uspevala da naplati silan trud i energiju uložen na treninzima i takmičenjima. Jankovićeva, koja je naše gore list, ističe da je ovaj turnir prilika da dečaci ispune san i klubu donesu prvu titulu državnog prvaka.

– U subotu (8. juna) će se održati kvalifikacije i polufinale, a u nedelju je finale. Prethodne dve godine osvajali smo bronzu, a nadamo se da će sad biti treća sreća jer igramo na svom bazenu – kaže Jankovićeva.

Ona ističe da je ekipa do 15 godina najuspešnija od četiri kategorije podmlatka pošto u klubu deluju i sekcije do 11, 13 i 17 godina.

– Petnaestogodišnjaci treniraju zajedno već četiri godine. Ovo ne smatraju obavezom i zaista uživaju. U ekipi su četiri dečaka iz Srbije, a među njima je i jedan koji vodi poreklo iz naše države. To su Luka Bojić, njegov imenjak Luka Lukić, Marko Petrović i Nikola Morijer, čiji je otac iz Srbije, a majka iz Švajcarske i on nosi majčino prezime. To što je trećina tima srpskog porekla je slučajnost. Imamo mi i dečake iz Italije, Španije, Belgije, Nemačke, Amerike, a naravno i iz Švajcarske – kaže Ivana.

Prema njenim rečima, svi u klubu se odlično slažu.

– Sve porodice se druže. Sredina je internacionalna. Pomažemo se, idemo na piknike i organizujemo razne događaje. U stvari, mi smo i pokrenuli celu ovu priču. Pomoć nas roditelja je bila presudna da se formira ekipa jer su ranije u klubu odrasli igrali rekreativno. Kad sam izabrana za predsednika, ostali roditelji su mi pomogli da ideju pretočimo u delo – objašnjava predsednica kluba.

Ona ne krije da roditelji uoči finalnog turnira imaju veću tremu od svoje dece

– Proradile su nam emocije, i to toliko kao da nam deca igraju šampionat sveta! – priznaje Ivana.

Predsednica Lozan Natasijona kaže da su uslovi za trening u Švajcarskoj drugačiji nego u Srbiji.

– Radimo na amaterskim principima. Ovde nije toliko bitan rezultat koliko su važni edukacija i zdrava atmosfera. Ipak, našim dečacima su uspesi vaterpolo reprezentacije Srbije velika inspiracija, pa daju sve od sebe da i sami postanu šampioni – zaključuje Jankovićeva.

Gust raspored

Mladi tim se ozbiljno priprema za predstojeće mečeve.

– Pod nadzorom trenera sparinguju i sa starijim klupskim selekcijama. Dečaci su savladali plivačke tehnike i mnoge časove vaterpola, a sada rade na strategiji i izdržljivosti. Treniraju četiri puta nedeljno, vikendom su utakmice, tako da im je zaista gust raspored – objašnjava Ivana.

„Respekt“ projekat

Osim što su zajedno na utakmicama, dečaci su bliski i van bazena.

– Nedavno smo radili projekat Respekt. Bazirali smo ga na poštovanju igrača, trenera i sudija jer bez zdrave atmosfere nema dobrih rezultata. Nastoje da postanu pravi tim, to će za njih biti značajno – kaže Ivana.

Uskoro 100 godina kluba

Klub ima dugu tradiciju, a 2020. će proslaviti 100 godina postojanja!

– Veoma smo srećni što ćemo sledeće godine obeležiti lep jubilej. Kad je klub osnovan, postojala je samo vaterpolo sekcija, a kasnije su pokrenute i neke druge kao što su plivanje i umetničko plivanje – objašnjavaju u Lozan Natasijonu.